Ημερίδα: "Αφιέρωμα στο έργο του Αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ"
Ημερίδα: "Αφιέρωμα στο έργο του Αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ"

Ημερίδα: "Αφιέρωμα στο έργο του Αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ"

RE+D magazine
23.02.2024

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ερνστ Τσίλλερ το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών (ΠΠΠ), διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Αφιέρωμα στο έργο του Αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ», η οποία θα διεξαχθεί στις 29 Μαρτίου 2024 στην Ακαδημία Αθηνών, με την οργανωτική υποστήριξη των εταιρειών "Synedra Events" και «Δράσεις Έκφρασης».

Την Ημερίδα θα τιμήσουν με τη παρουσία τους, απευθύνοντας χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μένδωνη, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Andreas Kindl, o Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Εκ μέρους των διοργανωτών την Ημερίδα θα προλογίσει ο κ. Θεόδωρος Λουλούδης, Ιδρυτής του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών (ΠΠΠ) και Εκδότης της Εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Διακεκριμένοι ομιλητές θα προσεγγίσουν τη προσωπικότητα και το έργο του Ερνστ Τσίλλερ, στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις στις οποίες κληροδότησε μοναδικά κτήρια  και διαμόρφωσε το αστικό τοπίο με ευρωπαϊκά και καινοτόμα δεδομένα. Εκτός από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη, Ελένη Φεσσά – Εμμανουήλ,, Παναγιώτης Τουρνικιώτη, οι οποίοι συμμετέχουν και ως ομιλητές, στις εργασίες της Ημερίδας θα συμμετέχουν :

Ο, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, η Δρ, Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια, της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, με θέμα τη παρουσία του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ στην Ηλεία και η Δρ. Ελένη Ράπτη, η οποία θα παρουσιάσει τη Πολιτιστική  Διαδρομή των αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων του Τσίλλερ στο κέντρο της Αθήνας.

Η  Δρ. Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτη Γενική Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην ομιλία της, θα αναφερθεί και θα παρουσιάσει αδημοσίευτο αρχειακό υλικό από την αλληλογραφία, τις συνεννοήσεις και τους υπολογισμούς του Τσίλλερ με την ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο της επίσημης ανάληψης του έργου της κατασκευής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το 1889.

Επίσης στην Ημερίδα συμμετέχουν ο καθ. Μανώλης Κορρές, παρουσιάζοντας το έργο του αρχαιολάτρη Τσίλλερ  μεταξύ Δωρικού, Ιωνικού και Κορινθιακού Ρυθμού, ο καθ. Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, με θέμα τη διάσωση, προστασία και επανάχρηση των αρχιτεκτονημάτων του Τσίλλερ.

Ο Δρ. Θεμιστοκλής Μπιλής, θα παρουσιάσει ως συνεργάτης του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου τη  τέχνη του Τσίλλερ στο κτήριο στο οποίο στεγάζεται ενώ ο Δρ. Δημήτρης Φιλιππίδης, με την  ομιλία του, θα διερευνήσει τις επισυνάψεις του Τσίλλερ σε τρεις ημερομηνίες της σταδιοδρομίας του, πριν και μετά τον θάνατό του, στον 20ο αιώνα (επέκταση οικοδομικού τετραγώνου Αρσάκειου, πώληση του σπιτιού του στον τραπεζίτη Λοβέρδο, και έκθεση σχεδίων του στην Αίθουσα Στρατηγοπούλου). Αντίστοιχα, σε αυτές τις συμπτώσεις ο Τσίλλερ συναντάται όπως θα επισημάνει ο Δρ. Δημήτρης Φιλιππίδης με τους αρχιτέκτονες Λ. Καυταντζόγλου, Α. Ζάχο και Β. Κασσάνδρα.

Τέλος η αρχιτέκτονας Χαρά Παπαδάτου – Γιαννοπούλου θα αναφερθεί στο αποτύπωμα του Ερνστ Τσίλλερ στη Πάτρα και το Σπυρίδωνα Τζέζο και ο κ. Βασίλης Δωροβίνης, νομικός, ο οποίος  βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών,  για τη συμβολή του στη διάσωση του ιστορικού περιβάλλοντος της χώρας μας και ειδικότερα της γενέτειράς του Αργολίδας, θα παρουσιάσει το έργο του Τσίλλερ στη Πελοπόννησο ευρύτερα και τον συνεργάτη του Πάνο Καραθανασόπουλο.

Χορηγοί Επικοινωνίας της Ημερίδας είναι οι Εφημερίδες «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», «Griechenland Zeitung”, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ και το portal www.pelop.gr. Η Ημερίδα τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του  Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και τη θεσμική υποστήριξη του  και Goethe-Institut Griechenland | Athen.