ΗΠΑ: Νεόδμητα πάνω από το 1/3 των προσφερόμενων κατοικιών
ΗΠΑ: Νεόδμητα πάνω από το 1/3 των προσφερόμενων κατοικιών

ΗΠΑ: Νεόδμητα πάνω από το 1/3 των προσφερόμενων κατοικιών

Μερίδιο που ιστορικά ήταν κατά μέσο όρο στο 13%
Ειρήνη Θεοφανίδου
05.07.2023

Σε νεόδμητες κατοικίες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους οι αγοραστές στις ΗΠΑ τους προηγούμενους μήνες μια τάση που σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και το καλοκαίρι.

"Οι εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι αισθάνονται πολύ καλά αυτή τη στιγμή, γιατί εκεί είναι το ενδιαφέρον - σε αυτό το νέο απόθεμα που έρχεται στην αγορά", δήλωσε στο Yahoo Finance Live η Heidi Patalano, αρχισυντάκτρια του National Mortgage News, σημειώνοντας ότι οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων για νέες κατοικίες αυξήθηκαν 16% από πέρυσι και 8% από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. «Έτσι, υπάρχει πραγματικά μια αύξηση στο νέο απόθεμα κατοικιών» συμπλήρωσε η ίδια.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 12,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση φθάνοντας στις 763.000 μονάδες τον Μάιο από το προς τα κάτω αναθεωρημένο 680.000 τον Απρίλιο, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες. Το νούμερο αυτό ήταν 20% πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους και πολύ πάνω από την προσδοκία των αναλυτών του Bloomberg για 675.000 μονάδες για τον Μάιο.

Η αύξηση των πωλήσεων υπογραμμίζει επίσης αυτό που είχαν υποδείξει οι κατασκευαστικοί όμιλοι όταν παρουσίαζαν την κερδοφορία του τριμήνου – ότι περισσότεροι αγοραστές κατοικιών στρέφονται σε νέες κατοικίες καθώς το απόθεμα των παλαιών συνεχίζει να συρρικνώνεται. «Οι άνθρωποι είναι πραγματικά αισιόδοξοι για το τι έρχεται στην αγορά», είπε η Patalano.

«Οι κατασκευαστές προλαβαίνουν»

Το χαμηλό ποσοστό των παλαιών κατοικιών στη αγορά σήμερα έχει δώσει στους κατασκευαστές κίνητρα για να συνεχίσουν νέες αναπτύξεις με ταχύτερους ρυθμούς. Η κατασκευή τόσο μονοκατοικιών όσο και πολυκατοικιών αυξήθηκε 21,7% σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 1,631 εκατομμυρίων μονάδων τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής. Οι άδειες ανέγερσης και οι εκκινήσεις έργων κατέγραψαν επίσης άνοδο από μήνα σε μήνα. Αυτή η άνοδος στο μελλοντικό απόθεμα έδωσε ευτυχώς στους αγοραστές ορισμένες επιλογές, καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να καταχωρήσουν τα ακίνητά τους προς πώληση.

Πάνω από το 1/3 των κατοικιών στην αγορά ήταν νέας κατασκευής αυτή την άνοιξη, διαπίστωσε η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Κατοικιών, ένα μερίδιο που ιστορικά ήταν κατά μέσο όρο 13%. Ωστόσο, αυτή η άνοδος των αποθεμάτων υπολείπεται της επίλυσης του ελλείμματος των κατοικιών στην αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Zillow, οι ΗΠΑ έχουν έλλειμμα 4,3 εκατομμυρίων κατοικιών από το 2021. «Είναι πολύ να καλύψουμε τη διαφορά από το προηγούμενο διάστημα που δεν υπήρχαν οικοδομές λόγω των περιορισμών του COVID», είπε η Patalano.