ΗΠΑ: Ο 1 στους 5 πωλητές ακινήτων κατεβάζει την αρχική ζητούμενη τιμή
ΗΠΑ: Ο 1 στους 5 πωλητές ακινήτων κατεβάζει την αρχική ζητούμενη τιμή

ΗΠΑ: Ο 1 στους 5 πωλητές ακινήτων κατεβάζει την αρχική ζητούμενη τιμή

Τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώνουν την αίσθηση του κατεπείγοντος στους αγοραστές κατοικιών.
Ειρήνη Θεοφανίδου
05.09.2022

Οι πωλητές κατοικιών στις ΗΠΑ γίνονται περισσότερο νευρικοί, καθώς η ζήτηση "βαλτώνει" και οι επίδοξοι αγοραστές τηρούν "στάση αναμονής" εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

Σύμφωνα με το Realtor.com ο 1 στους 5 πωλητές κατοικίας τον Αύγουστο έριξε την αρχική ζητούμενη τιμή σε σχέση με πριν από ένα χρόνο όπου το ποσοστό άγγιζε μόλις το 11%.

Η μέση κατοικία πουλήθηκε λιγότερο από την αρχική τιμή στην αγγελία για πρώτη φορά σε περισσότερους από 17 μήνες κατά τη διάρκεια της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων που έληξε στις 18 Αυγούστου σύμφωνα με τα στοιχεία της Redfin.

Τα σπίτια απλώς δεν πωλούνται με τον ιλιγγιώδη ρυθμό που καταγράφονταν πριν από έξι μήνες, όταν η ισχυρή ζήτηση αντιμετώπισε τη μικρή προσφορά, οι πόλεμοι προσφορών ήταν ο κανόνας και ένας πωλητής μπορούσε συχνά να λάβει υπογεγραμμένο συμβόλαιο σε λιγότερο από ένα Σαββατοκύριακο.

Τα σπίτια τον Αύγουστο έμειναν στην αγορά κατά μέσο όρο πέντε ημέρες περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο - η πρώτη ετήσια αύξηση παραμονής στην αγορά σε περισσότερα από δύο χρόνια. Οι εκκρεμείς πωλήσεις τον Ιούλιο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν υπογεγραμμένες συμβάσεις για υπάρχουσες κατοικίες και που είναι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία πωλήσεων, ήταν σχεδόν 20% χαμηλότερες από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

«Για πολλούς από τους σημερινούς αγοραστές, η άνοδος στις επιλογές κατοικιών προς πώληση μειώνει την αίσθηση του κατεπείγοντος που ένιωθαν τα τελευταία δύο χρόνια, όταν το απόθεμα ήταν σπάνιο», δήλωσε η Danielle Hale, επικεφαλής οικονομολόγος στο Realtor.com. «Ως αποτέλεσμα αυτής της μετατόπισης, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, ο ανταγωνισμός συνέχισε να μειώνεται τον Αύγουστο, με τις τάσεις των τιμών να υποδεικνύουν ότι οι αγοραστές κατοικιών σφίγγουν το πορτοφόλι τους». Η μέση τιμή εισαγωγής τον Αύγουστο μειώθηκε στα 435.000 $ από 449.000 $ τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Realtor.com.

Αύξηση των επιτοκίων

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξάνονται από τον Ιανουάριο, αγγίζοντας ένα πρόσφατο υψηλό τον Ιούνιο και στη συνέχεια υποχώρησαν ελαφρώς τον Ιούλιο και το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου. Ωστόσο, ανεβαίνουν ξανά και τώρα σχεδόν ταιριάζουν με το υψηλό του Ιουνίου. Η Redfin ανέφερε ότι τα αιτήματα προς τους μεσίτες για να κάνουν υπόδειξη ακινήτου καθώς και για άλλες υπηρεσίες στα τέλη Αυγούστου μειώθηκαν κατά 16% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η δραστηριότητα των υποδείξεων μειώθηκε επίσης κατά 9% από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με αύξηση 11% την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογίας οικιακών περιηγήσεων ShowingTime.