ΗΠΑ: Ο τεχνολογικός κλάδος καθορίζει το μέλλον των γραφείων
ΗΠΑ: Ο τεχνολογικός κλάδος καθορίζει το μέλλον των γραφείων

ΗΠΑ: Ο τεχνολογικός κλάδος καθορίζει το μέλλον των γραφείων

RE+D magazine
31.01.2023

"Φρένο" φαίνεται πως έχει πατήσει ο τεχνολογικός κλάδος με πολλές κορυφαίες εταιρίες του όπως η Meta, το Twitter, η Amazon και η Uber να απολύουν εργαζόμενους και να ξενοικιάζουν γραφεία.

Υστερα από μια ταχεία επέκταση τα τελευταία χρόνια ήρθε η επιβράδυνση η οποία είναι ακόμη μια πρόκληση για έναν ήδη προβληματικό τομέα στο real estate, τον κλάδο των γραφείων. Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple και το Twitter, ανακοίνωσαν την επιστροφή των υπαλλήλων τους στα γραφεία και άλλες εταιρείες τεχνολογίας απέρριψαν την εξ αποστάσεως εργασία.

Η δραστηριότητα στον κλάδο γραφείων έχει μειωθεί, προσθέτοντας 39.000 νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο. Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα του έτους, η ανάπτυξη στους τρεις τομείς γραφείων επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, περίπου 108.000 θέσεις εργασίας γραφείου προστέθηκαν το μήνα.

Από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, ο μέσος όρος ήταν ελαφρώς υψηλότερος από 41.000 νέες θέσεις. 

Εν τω μεταξύ, το εθνικό ποσοστό κενών γραφείων ήταν 16,2% τον Νοέμβριο, αυξημένο κατά 110 μονάδες βάσης από την ίδια περίοδο πέρυσι. 

Το pipeline της χώρας περιελάμβανε 1,3 εκατ τμ χώρων γραφείων στα τέλη Νοεμβρίου, αντιπροσωπεύοντας το 2,1% του συνολικού αποθέματος, σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου CommercialEdge. Παρά τα συνεχιζόμενα οικονομικά εμπόδια, οι αρχικές κατασκευές από το έτος μέχρι την ημερομηνία (560.000 τμ έως τον Νοέμβριο) αναμένεται να ξεπεράσουν τα 580.000 τμ του περασμένου έτους.