ΗΠΑ: Στα σκαριά νέες κατοικίες λόγω σοβαρής έλλειψης αποθέματος
ΗΠΑ: Στα σκαριά νέες κατοικίες λόγω σοβαρής έλλειψης αποθέματος

ΗΠΑ: Στα σκαριά νέες κατοικίες λόγω σοβαρής έλλειψης αποθέματος

RE+D magazine
18.08.2023

"Φωτιά" πήραν οι εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων τον περασμένο μήνα με σκοπό να παραδώσουν στην αγορά των ΗΠΑ περισσότερα σπίτια εν μέσω μεγάλης έλλειψης αποθεμάτων.

Η έλλειψη τόσο για τις νέες μονοκατοικίες όσο και για τις πολυκατοικίες αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ποσοστό 1,452 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής. Αυτό είναι 3,9% υψηλότερο από το αναθεωρημένο ποσοστό εκτίμησης του Ιουνίου των 1,398 εκατομμυρίων μονάδων και 5,9% υψηλότερο από ένα χρόνο πριν.

Αυτός ο ρυθμός μόλις ξεπέρασε τα 1,450 εκατομμύρια μονάδες που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Οι άδειες κατασκευής δόθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,442 εκατομμυρίων μονάδων τον Ιούλιο, μόλις 0,1% αυξημένος από το αναθεωρημένο ρυθμό του Ιουνίου στα 1,441 εκατομμύρια μονάδες και χαμηλότερο από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 1,463 εκατομμύρια μονάδες. Οι άδειες για μονοκατοικίες αυξήθηκαν 0,6% από τον προηγούμενο μήνα στις 924.000 μονάδες. Από την πλευρά των πολυκατοικιών παραδόθηκαν 464.000 μονάδες τον Ιούλιο.

Για μεγάλο διάστημα, οι κατασκευαστές κατοικιών ήταν αισιόδοξοι, όμως με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να κυμαίνονται τώρα κοντά στο 7%, οι καταναλωτές αλλά και οι κατασκευαστές αισθάνονται και πάλι την πίεση.