Ωστόσο, η λεγόμενη Gen Z (η γενιά από το 1997 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010) ακολουθεί τον τελευταίο καιρό μια νέα τάση, αυτή της «ήπιας αποταμίευσης» που αλλάζει τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης για την σύνταξη. Η "ήπια αποταμίευση" αναφέρεται στη διάθεση λιγότερων χρημάτων στο μέλλον και στη χρήση περισσότερων από αυτά για το παρόν.
Η γενιά αυτή -μια γενιά που βάζει τις εμπειρίες παραπάνω από τα χρήματα- ηγείται του λεγόμενου "κύματος ήπιας αποταμίευσης" σύμφωνα με τη μελέτη του Prosperity Index Study by Intuit. "Η ήπια αποταμίευση είναι η απάντηση στα ήπια οικονομικά", ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση. Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής διαφορετικό από τις παλαιότερες γενιές που "αγκαλιάζει" την άνεση και το λιγότερο άγχος δίνοντας προτεραιότητα στην προσωπική και ψυχική ευεξία.
Η έκθεση αναφέρει ότι η προσέγγιση των επενδύσεων και των προσωπικών οικονομικών από τη Gen Z είναι "πιο ήπια" γεγονός που σημαίνει ότι οι νεότεροι επενδυτές τείνουν να βάζουν τα χρήματά τους σε σκοπούς που αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές τους ανάγκες.
Επιδιώκουν επίσης συναισθηματική σύνδεση με επωνύμους και επαγγελματίες με τους οποίους επιλέγουν να συνεργαστούν, δήλωσε στο CNBC η Liz Koehler, επικεφαλής του τμήματος συμβούλων της BlackRock στις ΗΠΑ Wealth Advisory.
Οι αποταμιεύσεις
Οι άνθρωποι αποταμιεύουν λιγότερα;
Οι νεότεροι εργαζόμενοι φαίνεται πως έχουν την επιθυμία να απελευθερωθούν από περιοριστικούς οικονομικούς περιορισμούς. Σύμφωνα με την έκθεση οι 3 στους 4 της γενιάς Z θα προτιμούσαν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής παρά επιπλέον χρήματα στις τράπεζές τους.
Στην πραγματικότητα, τα προσωπικά ποσοστά αποταμίευσης μεταξύ των Αμερικανών σήμερα φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την τάση της "ήπιας αποταμίευσης".
Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί αποταμίευσαν λιγότερα το 2023. Το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης - το ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος που αφιερώνει κανείς για αποταμιεύσεις - ήταν σημαντικά χαμηλότερο στο 3,9% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 8,51% στην περασμένη δεκαετία, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Trading Economics που χρονολογούνται από το 1959.
Ενας από τους λόγους που οι άνθρωποι αποταμιεύουν σήμερα λιγότερο είναι η ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19, δήλωσε ο Ryan Viktorin, Αντιπρόεδρος στη Fidelity Investments. Καθώς οι Αμερικανοί ξόδεψαν σημαντικά χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, οι περισσότεροι είναι πιθανό να ξοδέψουν πολύ περισσότερα τώρα για να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο, είπε στο CNBC. Επιπλέον, ο πληθωρισμός κάνει πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να καλύψουν τα έξοδά τους ή να αποταμιεύσουν, είπε ο Koehler. Η μείωση στα ποσοστά προσωπικής αποταμίευσης αντανακλά επίσης μια αλλαγή στους οικονομικούς στόχους μεταξύ των εργαζομένων σήμερα. Καθώς οι νεότεροι μπαίνουν στο εργατικό δυναμικό, φέρνουν νέες οικονομικές προτεραιότητες και είναι πιο πιθανό να αγκαλιάσουν μια «ισορροπία ανάμεσα στην παραδοσιακή «φασαρία» για να εξοικονομήσουν κάθε δεκάρα και να χρησιμοποιούν μέρος του επιπλέον εισοδήματός τους για να απολαμβάνουν τη ζωή τώρα», είπε ο Viktorin.