HUGH F. KELLY: Νέο μοντέλο αξιολόγησης επενδυτικών επιλογών
HUGH F. KELLY: Νέο μοντέλο αξιολόγησης επενδυτικών επιλογών

HUGH F. KELLY: Νέο μοντέλο αξιολόγησης επενδυτικών επιλογών

ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ: Γιατί η έλλειψη ισχυρών δικαιωμάτων γης πλήττει την καινοτομία, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα
Ειρήνη Θεοφανίδου
14.05.2024

Βέλτιστη τοποθέτηση -δεδομένων των συνθηκών- και με τη μεθοδολογία ανάλυσης που παρουσίασε ο οικονομολόγος τέως επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος Real Estate του NYU, Hugh F. Kelly προκύπτει να είναι η επανάχρηση με αλλαγή χρήσης απαξιωμένων και εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κελυφών.

Ιδιαίτερα μάλιστα αν αυτά βρίσκονται μέσα ή στα όρια του αστικού ιστού και μπορούν να εξυγιανθούν κάνοντας χρήση επιδοτήσεων ενεργειακής αναβάθμισης.

Το μοντέλο που έχει αναπτύξει ο ίδιος κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 17ου RED MEETING POINT έχει εφαρμογή και σε επίπεδο πόλης καθώς οι επενδυτικοί θύλακες προκύπτουν εκεί που εμφανιζεται η "ασυνέχεια" (Disruption) και (Change of State) προδιαγράφοντας περιοχές, η αξιοποίηση των οποίων οδηγεί σε διψήφιες αποδόσεις.

Για τη συγκρότηση του συγκεκριμένου μοντέλου το οποίο συσχετίζει τις διάφορες μορφές αλλαγών (κύκλοι, τάσεις, ωρίμανση και αλλαγή κατάστασης) με «διαταραχές» ο Αμερικανός καθηγητής χρησιμοποιεί δεδομένα από σταθμούς της πορείας της αμερικανικής οικονομίας -τύπου GFC- και τα συγκρίνει με τον τρόπο που αντέδρασαν φορείς όπως η FED και οι Οίκοι αξιολόγησης δημιουργώντας ή βελτιώνοντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα κτηματικά Ομόλογα (CMBS 1.0 και 2.0).

Οι αλλαγές δεν είναι γραμμικές αλλαγές ανέφερε ο κ. Kelly υπό την έννοια ότι αφορούν σε μια μακρά προβλέψιμη διαδρομή καθώς προκύπτουν ασυνέχειες που από τη φύση τους είναι μη γραμμικές. Η απότομη ανατροπή όλων αυτών των σχέσεων που δεν λειτούργησαν καλά. Βέβαια συνήθως υπάρχει επικάλυψη και μίξη. 

Η ίδια η φύση μας έδωσε μοντέλα τα οποία έχουν την γεννησουργό αιτία τους στην ίδια τους την ουσία. Κι αυτός ο κύκλος δεν τελειώνει ποτέ. Και με αυτές τις τάσεις δημιουργείται μια ατέρμονη αλυσίδα. Οι κύκλοι είναι συναρπαστικοί καθώς δεν ξέρουμε που θα καταλήξουν. Οι αγορές είναι πολύ αβέβαιες και απρόβλεπτες. 

Δημιουργούνται εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης. Προτείνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Ακόμη και οι πολιτικοί μπορούν να μείνουν έκπληκτοι με την ροή που μπορούν να πάρουν τα πράγματα. Κάποτε ο Πρόεδρος της FED έγραφε μετά από μια σοβαρή κρίση: “ποτέ δεν είδα κάτι να έρχεται. Ποτέ δεν την είδα την αλλαγή παρά όλα τα phd που έχω πάρει”.