Ιδιωτικές φοιτητικές εστίες η ανερχόμενη τάση
Ιδιωτικές φοιτητικές εστίες η ανερχόμενη τάση

Ιδιωτικές φοιτητικές εστίες η ανερχόμενη τάση

"Τρελή κούρσα" καταγράφει σύμφωνα με την Geoaxis η Αθήνα με άνοδο πάνω από 115% στις ζητούμενες τιμές σε βάθος 10ετίας.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
03.09.2024

Την πόλη με τις υψηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων αποτελεί η Αθήνα ενώ αντίθετα η Κομοτηνή έχει τις χαμηλότερες τιμές σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis.

Αναλύοντας τον «χάρτη» της φοιτητικής στέγης η Geoaxis αναφέρει ότι σε σχέση με 10 χρόνια πριν οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 91,5% με την πρωτεύουσα να καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο κατά 115,73%.

Η απουσία νέων κατασκευών προσιτού επιπέδου ενοικίασης και το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης επιδρούν, σύμφωνα με την έρευνα, εξαιρετικά αρνητικά στην προσφορά. Το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρυσι προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 15,1% ενώ σε σχέση με 10 χρόνια πριν στο 91,5%.

Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην εγχώρια αγορά σε σχέση με το 2015, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 15%-20% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένουμε να σημειώσει περαιτέρω μείωση λόγω αύξησης του τουρισμού. Ενδεικτικά, στο Γουδί και στου Ζωγράφου είχαμε μια αύξηση εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης της τάξεως του 11,04% και 11,3% αντιστοίχως, σε σχέση με το 2023.

geoaxis-Student Housing.jpg

Από πλευράς ηλικιών, όπως ήταν αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο) με διάμεση ηλικία τα 53 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 47 έτη, ο Βόλος με 39 έτη, η Πάτρα με 36 έτη και το Ηράκλειο Κρήτης με 29 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή με 21 έτη. Συμπερασματικά, ένα τυπικό φοιτητικό διαμέρισμα έχει μέση ηλικία από 25 μέχρι 45 έτη.

Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στην Αθήνα με διάμεση επιφάνεια τα 52 τ.μ. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 48 τ.μ., ο Βόλος με 47 τ.μ., το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τ.μ. και η Κομοτηνή με 42 τ.μ. Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Πάτρα με 41 τ.μ. Συμπερασματικά, ένα τυπικό φοιτητικό διαμέρισμα έχει μέση επιφάνεια από 40 μέχρι 50 τ.μ.

Ιδιωτικές φοιτητικές εστίες

Η νέα τάση που καταγράφεται, πάντως, στην αγορά είναι η ανάπτυξη ιδιωτικών φοιτητικών εστιών «all inclusive» όπου τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τα τυπικά φοιτητικά διαμερίσματα είναι:

  • Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες και λογαριασμοί (όπως καθαρισμός, φύλαξη, ρεύμα, νερό, θέρμανση, ίντερνετ και κοινόχρηστα)
  • Τυποποίηση των διαμερισμάτων και η μοναδική επιλογή της αποδοχής του πλήρους πακέτου παροχών διευκολύνει εξαιρετικά στην διαχείριση,
  • Η παροχή υψηλής ασφάλειας στους ενοίκους (σύστημα εισόδου με κάρτα, κάμερες, φύλαξη κ.ά)
  • Τα διαμερίσματα είναι πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα
  • Βρίσκονται πλησίον των σχολών ή πολύ κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Υπάρχει -σε κάποιες περιπτώσεις- η δυνατότητα ευέλικτης μίσθωσης ανάλογα με την περίοδο φοίτησης
  • Το ποσοστό αυξημένοι ενοικίου σε σχέση με τα τυπικά φοιτητικά διαμερίσματα κυμαίνεται μεταξύ 20% - 40% ανάλογα την πόλη

Καθώς η ποιότητα των υφιστάμενων (κρατικών) πανεπιστημιακών φοιτητικών εστιών θεωρούνται από ανεκτές έως απογοητευτικές, ενώ η αριθμητική ανεπάρκειά τους είναι δεδομένη, τη γρήγορα αναπτυσσόμενη ζήτηση έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολλές ιδιωτικές εταιρίες από όλο το φάσμα της αγοράς real estate (ΑΕΕΑΠ, κατασκευαστικές εταιρίες, επενδυτές, funds κ.ά). Η τάση επένδυσης στο συγκεκριμένο κλάδο αναμένεται να ενταθεί σημαντικά.