"Καλλιστεία ενοικιαστών" Mάχη για ένα σπίτι
"Καλλιστεία ενοικιαστών" Mάχη για ένα σπίτι

"Καλλιστεία ενοικιαστών" Mάχη για ένα σπίτι

Τα ζητούμενα ενοίκια είναι ήδη στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν φτάσει ποτέ και αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση σε 1088 £ το μήνα εκτός πρωτεύουσας.
Ειρήνη Θεοφανίδου
10.06.2022

Οι άνθρωποι που ελπίζουν να βρουν ένα ακίνητο προς ενοικίαση καταβάλλουν ολοένα και μεγαλύτερες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ένα σπίτι.

Εκτός από το ότι πρέπει να βάλουν περισσότερα μετρητά από την αρχή, δείχνουν στους ιδιοκτήτες από βιογραφικά για τα παιδιά τους έως και φωτογραφίες των σκύλων τους με καλή συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει επειδή η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών αυξάνει τα μηνιαία ενοίκια, τις καταθέσεις και οδηγεί σε "πόλεμο" προσφορών. 

Ο φορέας του κλάδου Propertymark λέει ότι ο αριθμός των ενοικιάσεων στα βιβλία των γραφείων ενοικίασης έχει μειωθεί απότομα. Η Propertymark ερεύνησε περισσότερες από 440 επιχειρήσεις πρακτορείων εκμίσθωσης, κατανεμημένες σε 4.000 υποκαταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, τα μεσιτικά γραφεία έχουν δει τον αριθμό των διαθέσιμων ενοικιάσεων στα βιβλία τους να μειώνεται στο μισό, από πάνω από 30 σε μόλις 15.

«Θα καταγράψουμε ένα ακίνητο και θα σταματήσουμε να κάνουμε προβολές μετά από λίγες μόνο ώρες», αναφέρει ο κ. Kingswood ο οποίος εργάζεται σε μεσιτικό γραφείο. Εκμισθώνει ακίνητα στην περιοχή The Park του Nottingham, όπου οι μεγάλοι καταπράσινοι δρόμοι και τα βικτοριανά σπίτια το καθιστούν ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης.

«Από αυτούς που θα εμφανιστούν, η πλειοψηφία θα θέλει το ακίνητο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιον ενοικιαστή θέλει περισσότερο», λέει.

Αυτό οδηγεί σε ένα είδος "καλλιστείων ενοικίασης", με απελπισμένους ανθρώπους να διεκδικούν ένα σπίτι για να μείνουν. 

Τα θορυβώδη κατοικίδια αλλά και τα παιδιά μπορεί να θεωρηθούν "μειονέκτημα", επομένως ορισμένοι γονείς και ιδιοκτήτες προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι επιθυμητοί ενοικιαστές παρέχοντας φωτογραφίες ή περισσότερα στοιχεία της οικογένειας. Αλλά τα χρήματα είναι αυτά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην συζήτηση. 

«Πριν από δύο χρόνια, μπορούσα να υπολογίζω από το ένα χέρι πόσες φορές θα πρόσφερε ένας ενοικιαστής πάνω από τη ζητούμενη τιμή για ενοίκιο», λέει Τώρα οι άνθρωποι προσφέρουν τακτικά ενοίκιο τριών ή και έξι μηνών εκ των προτέρων ή επιπλέον 50 £ το μήνα πάνω από την τιμή που ζητήθηκε, είπε. Τον περασμένο μήνα, η ετήσια έρευνα ενοικίων από τον ιστότοπο Rightmove διαπίστωσε ότι τα ζητούμενα ενοίκια είναι ήδη στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν ποτέ και αυξήθηκαν κατά 11% από έτος σε έτος σε 1088 £ το μήνα εκτός πρωτεύουσας.