«Καμπανάκι» για ενυπόθηκα δάνεια από τους ειδικούς της αγοράς ακινήτων
«Καμπανάκι» για ενυπόθηκα δάνεια από τους ειδικούς της αγοράς ακινήτων

«Καμπανάκι» για ενυπόθηκα δάνεια από τους ειδικούς της αγοράς ακινήτων

Διατηρείστε το ετήσιο κόστος στέγασης στο 20% του ακαθάριστου εισοδήματος συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Ειρήνη Θεοφανίδου
22.03.2022

Οσοι αγοράζουν για πρώτη φορά το δικό τους σπίτι αποτελούν μια «ευαίσθητη» κατηγορία επενδυτών, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων αφού πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουν κατανοήσει το αν και κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις για μια υποθήκη.

«Όταν αγοράζετε το πρώτο σας σπίτι, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι αυτό που θα σας αφήσει η τράπεζα να δανειστείτε δεν είναι απαραίτητα το ίδιο ποσό με αυτό που μπορείτε λογικά να αντέξετε οικονομικά», δήλωσε ο πιστοποιημένος οικονομικός αναλυτής και οικονομικός σύμβουλος Eric Roberge, ιδρυτής του Beyond Your Hammock στη Βοστώνη. 

Αν και οι περισσότερες τράπεζες θα σας αφήσουν να συνάψετε δάνειο με πληρωμή περίπου το 30% του εισοδήματός σας, ο Roberge συμβουλεύει τους πελάτες να διατηρήσουν το ετήσιο κόστος στέγασης (πληρωμές στεγαστικών δανείων μαζί με φόρους ιδιοκτησίας, ασφάλιση ιδιοκτήτη σπιτιού και ετήσια συντήρηση) στο 20% του ακαθάριστου εισοδήματός τους.

«Στο σημερινό περιβάλλον, αγοράζουν την πληρωμή, όχι την τιμή αγοράς», δήλωσε ο CJ Harrison, CFP, αντιπρόεδρος της DecisionPoint Financial στη Mesa της Αριζόνα.

«Αλλά πρέπει να έχουν κατά νου ότι πρόκειται για εξαιρετικά διογκωμένες τιμές κατοικιών. «Ρωτώ αυτούς τους πελάτες: «Μπορείτε να υποφέρετε οικονομικά μια καταστροφική πτώση της αξίας του σπιτιού σας;» ρωτάει ο ίδιος τους επίδοξους αγοραστές και συγχρόνως τους βάζω να κάνουν ένα «stress test» στον εαυτό τους με το χειρότερο σενάριο.