Καναδάς: "Στοπ" στην αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές
Καναδάς: "Στοπ" στην αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές

Καναδάς: "Στοπ" στην αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές

Η χώρα αντιμετωπίζει τα χειρότερα ζητήματα στον τομέα της προσιτής στέγασης στον κόσμο.
Ειρήνη Θεοφανίδου
18.04.2022

Διετή απαγόρευση σε ξένους να αγοράζουν ακίνητα στον Καναδά ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό.

Το μέτρο έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μερικά από τα χειρότερα ζητήματα στον τομέα της προσιτής στέγασης στον κόσμο.
Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 20%, ωθώντας το μέσο σπίτι στον Καναδά σε σχεδόν 817.000 δολάρια Καναδά (650.000$, 495.000 £) - περισσότερο από εννέα φορές το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού.

«Δεν νομίζω ότι θα έχει τεράστιο αντίκτυπο», είπε ο Ben Myers, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Bullpenn Research & Consulting στο Τορόντο, ο οποίος διαπίστωσε ότι οι ξένοι αγοραστές αντιπροσώπευαν μόλις το 1% των αγορών το 2020, από 9% το 2015 και 2016.

"Είναι ένας αρκετά χαμηλός αριθμός και ας το παραδεχτούμε, οι άνθρωποι που θέλουν πραγματικά να αγοράσουν ... θα βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να το κάνουν" είπε ο ίδιος.
Ο κ. Myers υπογράμμισε πως το αυξανόμενο κόστος στέγασης αντικατοπτρίζει την ισχυρή αύξηση του πληθυσμού και την έλλειψη προσφοράς, εν μέρει λόγω των κανόνων που περιορίζουν την ανάπτυξη.

Τώρα η κυβέρνηση Τριντό σχεδιάζει να δώσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την οικοδόμηση προσιτών κατοικιών αλλά και για να βοηθηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση να επιτρέψει την ταχύτερη κατασκευή νέων ακινήτων.

Επιπλέον, σχεδιάζει κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους νέους αγοραστές κατοικιών. Για παράδειγμα, έχει στα σκαριά νομοθεσία που θα επιτρέπει στους Καναδούς κάτω των 40 ετών να εξοικονομούν έως και 40.000 δολάρια Καναδά (31.900 δολ. ΗΠΑ) μέσω ειδικής απαλλαγής από φορολογία, όταν αυτοί δίνουν προκαταβολή για να αποκτήσουν σπίτι.