Κατά 1,1% μειώθηκαν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία τον Φεβρουάριο
Κατά 1,1% μειώθηκαν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία τον Φεβρουάριο

Κατά 1,1% μειώθηκαν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία τον Φεβρουάριο

Πτώση στις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
RE+D magazine
01.03.2023

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 1,1% ετησίως τον Φεβρουάριο καταγράφοντας την πρώτη ετήσια πτώση τους από τον Ιούνιο του 2020 και την πιο έντονη συρρίκνωση από τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με μια έκθεση της Nationwide.

Ο Φεβρουάριος σημείωσε πτώση 0,5% σε μηνιαία βάση, με τις τιμές τώρα να είναι 3,7% χαμηλότερες από τα υψηλά του Αυγούστου 2022, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και η κρίση κόστους ζωής συνέχισαν να αποτρέπουν την αγορά κατοικιών.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάχθηκαν στα ύψη τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά τον καταστροφικό «μίνι-προϋπολογισμό» της πρώην πρωθυπουργού Liz Truss που προκάλεσε ένα ιστορικό ξεπούλημα στην αγορά κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, οδηγώντας τελικά σε παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας και παραίτηση της Truss μετά από 44 ημέρες στην πρωθυπουργική καρέκλα.

Η πτώση του Φεβρουαρίου πιθανότατα αντανακλά την παρατεταμένη ζημιά στην εμπιστοσύνη και τη συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να ξεπερνά την αύξηση των μισθών και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από τα χαμηλά του 2021.

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας έδειξαν ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, εξαιρουμένης της περιόδου πανδημίας Covid-19, με τον καθαρό στεγαστικό δανεισμό σε ιδιώτες να μειώνεται στα 2,5 δισεκατομμύρια £ (3 δισεκατομμύρια δολάρια) από 3,1 δισεκατομμύρια £ τον Δεκέμβριο. Οι καθαρές εγκρίσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα στις 39.600, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009, εξαιρουμένης της εποχής της πανδημίας κατά την οποία η αγορά ακινήτων είχε μπει στον... "πάγο".