Κατά EPRA Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης δρομολογεί η Noval
Κατά EPRA Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης δρομολογεί η Noval

Κατά EPRA Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης δρομολογεί η Noval

Ποιες είναι οι τάσεις στο εγχώριο real estate σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας.
RE+D magazine
15.04.2022

Η Noval Property θα καταρτίσει και θα δημοσιοποιήσει σύντομα την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης κατά EPRA (European Public Real Estate Association) για το 2021 όπως δήλωσε η εταιρεία κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Παναγιώτη Καπετανάκο η έκθεση αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα πλαίσια για την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών βιωσιμότητας ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων και προετοιμάζει την εταιρεία για την προσαρμογή στις νέες υπερβατικές απαιτήσεις και κανονισμούς αναφορικά με ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής υπευθυνότητας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας γίνεται ολοένα και πιο κοινή στον ευρωπαϊκό τομέα ακινήτων - ιδιαίτερα μεταξύ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών ακινήτων- αναφέρει ο Dominique Moerenhout CEO του EPRA. Η αύξηση των συζητήσεων για το θέμα αυτό τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε υποχρεωτική ρύθμιση υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας τόσο σε επίπεδο χωρών όσο και σε συλλογικό επίπεδο (ΕΕ).

"Το ενδιαφέρον των επενδυτών για μη χρηματοοικονομικά δεδομένα έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά" λέει ο ίδιος. Από το 2011, ο EPRA βρίσκεται ενεργά στο θέμα αυτό μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του BPR για την αειφορία και καθοδήγησης για ευρωπαϊκές εισηγμένες εταιρείες ακινήτων.

Ο επικεφαλής του EPRA, Dominique Moerenhout θα παρευρεθεί για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα στις 9 και 10 Μαίου 2022 ως κεντρικός ομιλητής στο πλαίσιο του 15ου RED Business Forum. 


Προχωρά το επενδυτικό της πλάνο

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Noval ο κ. Καπετανάκος τόνισε ότι "η σημαντική αύξηση των εσόδων και των καθαρών κερδών κατά το 2021, σε συνδυασμό μεταξύ άλλων με την επιτυχημένη έκδοση το Δεκέμβριο 2021 του πράσινου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνουν την ικανότητά μας να υλοποιούμε το επενδυτικό και αναπτυξιακό πρόγραμμά μας προς όφελος των συμμετόχων μας.

Βασικός πυλώνας της επενδυτικής μας στρατηγικής είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση έργων αξιοποίησης και ανάπλασης ακινήτων σε σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις με διεθνείς προδιαγραφές βιωσιμότητας σε σχέση με το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες".

Τα deal παρά την πανδημία

Η εταιρεία κατά την κλειόμενη χρήση, ολοκλήρωσε μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες όπως την απόκτηση οικιστικού ακινήτου το οποίο βρίσκεται στο Κεφαλάρι Κηφισιάς, επιφάνειας οικοπέδου περίπου 840 τ.μ. και οικίας συνολικής δομημένης επιφάνειας 422,75 τ.μ.. με τίμημα € 1,26 εκατ., η απόκτηση οικοπέδου το οποίο βρίσκεται επί της οδού Χειμάρρας του Δήμου Αμαρουσίου, συνολικής επιφάνειας 1.635,29 τ.μ.. με τίμημα € 1,27 εκατ., η απόκτηση οικοπέδου το οποίο βρίσκεται επί της οδού Χειμάρρας του Δήμου Αμαρουσίου, συνολικής επιφάνειας 262,89 τ.μ.. με τίμημα € 225 χιλ.. και η πώληση των ακόλουθων ακινήτων της: - υπόγεια θέση στάθμευσης επί της οδού Σέκερη 1 στην Αθήνα, έναντι τιμήματος € 29.200, και 10 - οικιστικό ακίνητο (μεζονέτα) επί της οδού Βασιλέως Πύρρου 17 στη Νέα Ερυθραία του Δήμου Κηφισιάς, έναντι τιμήματος € 1,2 εκατ..

Οι τάσεις στο real estate

Σύμφωνα με την διοίκηση της Noval Property στις τάσεις της χρονιάς διαφαίνεται πως χώροι γραφείων υψηλών προδιαγραφών σε προνομιακές τοποθεσίες, κέντρα logistics και κατοικίες προς μίσθωση, παραμένουν υψηλά στις προτιμήσεις αναφορικά με επενδύσεις-ανάπτυξη. Παράλληλα, το έργο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η προώθηση των έργων υποδομών, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και οι ανακοινωθείσες νέες επενδύσεις από πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους χώρους του φαρμάκου, της τεχνολογίας, του ηλεκτρονικού εμπορίου κ.ά., αναμένεται να έχουν σημαντική θετική επίδραση στην οικοδομική δραστηριότητα.

Η ανάπτυξη νέων ακινήτων αναμένεται να διαμορφώσει νέες αγορές υψηλών προδιαγραφών, οι οποίες θα οδηγήσουν πιθανώς σε ανακατατάξεις σημαντικής εμβέλειας στην αγορά τόσο των οικιστικών, όσο και των επαγγελματικών ακινήτων.