Κατακάθι καφέ κάνει το σκυρόδεμα κατά 30% πιο ισχυρό
Κατακάθι καφέ κάνει το σκυρόδεμα κατά 30% πιο ισχυρό

Κατακάθι καφέ κάνει το σκυρόδεμα κατά 30% πιο ισχυρό

Μηχανικοί στην Αυστραλία βρήκαν έναν τρόπο να φτιάχνουν ισχυρότερο σκυρόδεμα με καβουρδισμένο κατακάθι από χρησιμοποιημένο καφέ.
Share Copy Link
RE+D magazine
24.08.2023

Μηχανικοί στο RMIT στην Αυστραλία έχουν συλλάβει μια νέα τεχνική που κάνει το σκυρόδεμα κατά 30 τοις εκατό πιο ισχυρό προσθέτοντας απλώς βιοκάρβουνο από χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ.

Μηχανικοί στην Αυστραλία βρήκαν έναν τρόπο να φτιάχνουν ισχυρότερο σκυρόδεμα με καβουρδισμένο κατακάθι από χρησιμοποιημένο καφέ, για να δώσουν στο εθιστικό ρόφημα μια δεύτερη χρήση και να μειώσουν τα απόβλητα που πηγαίνουν στις χωματερές.

Η διαδικασία βρίσκει επίσης μια χρήσιμη εφαρμογή για τα 10 δισεκατομμύρια κιλά αναλωμένου καφέ που παράγονται ετησίως και ταξινομούνται ως απόβλητα.

Αυτό αναφέρεται σε δελτίο τύπου του ιδρύματος που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

«Η απόρριψη οργανικών αποβλήτων αποτελεί περιβαλλοντική πρόκληση καθώς εκπέμπει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου και του διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε στη δήλωση ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Rajeev Roychand, από τη Σχολή Μηχανικών.

Η Αυστραλία παράγει 75 εκατομμύρια κιλά αλεσμένων απορριμμάτων καφέ κάθε χρόνο – τα περισσότερα από αυτά πηγαίνουν σε χωματερές. Παγκοσμίως, παράγονται 10 δισεκατομμύρια κιλά αναλωμένου καφέ ετησίως.