Κατασκευή πολυκατοικίας με "Lego" από ανακυκλώσιμα υλικά
Κατασκευή πολυκατοικίας με "Lego" από ανακυκλώσιμα υλικά

Κατασκευή πολυκατοικίας με "Lego" από ανακυκλώσιμα υλικά

Το υλικό είναι ανθεκτικό, οικονομικό και εύκολο στη συναρμολόγηση
RE+D magazine
13.02.2024

Ο κατασκευαστής Renco με έδρα τη Φλόριντα χρησιμοποίησε προκατασκευασμένα μπλοκ που μοιάζουν με Lego, από επαναχρησιμοποιημένα υλικά για να χτίσει μια πολυκατοικία στο Παλμ Σπρινγκς.

Το συγκρότημα διαμερισμάτων που έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό στούντιο Arquitectonica είναι το πρώτο έργο στις ΗΠΑ που χρησιμοποιεί τα μπλοκ, περιλαμβάνει 96 διαμερίσματα κατανεμημένα μεταξύ τεσσάρων πανομοιότυπων, ορθογώνιων κτιρίων, τα οποία χαρακτηρίζονται από πολύχρωμες εισόδους.

Σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής, τα μπλοκ, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ένα σύνθετο υλικό από ίνες γυαλιού, ρητίνη και πέτρα, σχεδιάστηκαν για να είναι ισχυρότερα, λιγότερο ενεργοβόρα και πιο προσιτά από τα παραδοσιακά υλικά.

Τα μπλοκ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Τουρκία μετά από σεισμούς, για την ανακατασκευή των υποδομών γρηγορότερα και πιο οικονομικά μετά από φυσικές καταστροφές.

renco-lego-building-blocks-construction_dezeen_2364_col_8.jpg

«Το σύστημα δομικών κτιρίων της Renco είναι ένας νέος τρόπος κατασκευής που είναι 23 φορές ισχυρότερος από το σκυρόδεμα, λιγότερο ακριβός και με δυνατότητα ολοκλήρωσης σε ένα κλάσμα του χρόνου», δήλωσε η εταιρεία.

Τα μπλοκ λειτουργούν στη λογική των Lego, έχοντας τη δυνατότητα να αλληλοσυνδέονται και να δημιουργούν ολόκληρες δομές. Απλοποιώντας την κατασκευή, τα κτίρια μπορούν να συναρμολογηθούν πολύ πιο γρήγορα, μειώνοντας τον χρόνο εργασίας και την κατανάλωση ενέργειας.

Κάθε μεμονωμένο μπλοκ κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας ένα σύνθετο υλικό από ίνες γυαλιού, ρητίνη και πέτρα, με το 40% των υλικών να επαναχρησιμοποιούνται από πηγές όπως η βιομηχανία ναυπήγησης σκαφών, που διαφορετικά θα πήγαιναν χαμένα.

renco-lego-building-blocks-construction_dezeen_2364_col_9-scaled.jpg

Ένα τυπικό μπλοκ έχει διαστάσεις 20 x 20 x 40 εκατοστά και ζυγίζει 20% λιγότερο από ένα παραδοσιακό τσιμεντόλιθο. Μια κόλλα μεθακρυλικού μεθυλίου δύο συστατικών χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των τεμαχίων μεταξύ τους.

Για την κατασκευή, το μόνο που απαιτείται είναι ένα όχημα για να ανυψώσει τα υλικά, ένα πιστόλι κόλλας που τροφοδοτείται από μια μικρή γεννήτρια και ένα σφυρί. Τα συνεργεία δε χρειάζονται βαρύ εξοπλισμό ή ηλεκτρικά εργαλεία – ούτε εξωτερικές σκαλωσιές, μεγάλους γερανούς, μηχανήματα κοπής, καύσης, συγκόλλησης ή λείανσης.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός του μπλοκ μειώνει τον χρόνο κατασκευής. Σύμφωνα με τη Renco, χρειάζονται περίπου δύο ώρες για να εκπαιδευτεί ένα άτομο, επομένως τα κατασκευαστικά έργα δεν καθυστερούν λόγω των γνωστών ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Για παράδειγμα, το πρώτο συγκρότημα κατοικιών Renco στις ΗΠΑ, στο Παλμ Σπρινγκς της Φλόριντα, ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια 11 ανειδίκευτων εργατών, ενώ χρειάστηκαν περίπου οκτώ εβδομάδες για τη συναρμολόγηση καθενός από τα τέσσερα πανομοιότυπα τριώροφα κτίρια.

renco-lego-building-blocks-construction_dezeen_2364_col_6.jpg

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μέθοδος κατασκευής μπορεί να τριπλασιάσει τη διάρκεια ζωής ενός κτιρίου και έχει αξιολογηθεί ως ανθεκτική στους τυφώνες και στους σεισμούς. Επιπλέον, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα μπλοκ είναι ανθεκτικά στη φωτιά, το νερό, τη μούχλα, τους τερμίτες και τα παράσιτα. Όπως υποστηρίζει, τα δομικά μπλοκ έχουν περάσει πάνω από 400 αυστηρές δοκιμές ασφαλείας για χρήση στις ΗΠΑ.


Πηγή: Dezeen