Κίνδυνος κορεσμού της ξενοδοχειακής αγοράς στην Αθήνα
Κίνδυνος κορεσμού της ξενοδοχειακής αγοράς στην Αθήνα

Κίνδυνος κορεσμού της ξενοδοχειακής αγοράς στην Αθήνα

Σε μη ξενοδοχειακά καταλύματα οι μισές κλίνες που λειτουργούν στην Αθήνα
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
13.12.2022

H ραγδαία εξάπλωση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κάλυψε σε συντριπτικό ποσοστό τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες καταλύματος τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα

Σχεδόν οι μισές κλίνες (περίπου 43%) που λειτουργούν στην Αθήνα ανήκουν σε μη ξενοδοχειακά καταλύματα (Airbnb και ενοικιαζόμενα), με τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών (περίπου 94%) να αφορούν καταλύματα τύπου Airbnb, με τα προσφερόμενα δωμάτια και κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης να έχουν αυξηθεί κατά 374% και 377%, αντιστοίχως. 

Στον αντίποδα τα ξενοδοχειακά δωμάτια και κλίνες έχουν αυξηθεί κατά μόλις 11% και 12%, αντιστοίχως. 

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τη λεγόμενη «Φέρουσα Ικανότητα της Αθήνας – Αττικής ως τουριστικού προορισμού» η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 52ης ετήσιας γενικής της συνέλευσης της Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) την οποία παρουσίασε ο Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Σώκλης.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 λειτουργούσαν 12.165 καταλύματα τύπου Airbnb στην περιοχή της Αθήνας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλης της υπό εξέταση περιόδου, ενώ τον Ιούλιο του 2015 λειτουργούσαν μόλις 2.116 τέτοιου τύπου καταλύματα. 

Αυτά τα καταλύματα, τα οποία εκτείνονται κυρίως στις περιοχές Εμπορικό τρίγωνο, Κουκάκι – Μακρυγιάννη, Μουσείο – Εξάρχεια, Νεάπολη, Νέος Κόσμος, Αγίου Κωνσταντίνου, Ακρόπολη, Κολωνάκι, Θησείο, Κεραμεικός, Πετράλωνα, Κυψέλη, Σταδίου, Ζάπειο, Γκάζι, έχουν δημιουργήσει μία μεγέθυνση που ουσιαστικά συνεπάγεται μία αυξανόμενη προσέλκυση περισσοτέρων τουριστών και ενδεχομένως ελλοχεύει κινδύνους ως προς την ισορροπία αστικής ανάπτυξης του κέντρου της Αθήνας», αναφέρεται στην έρευνα.

Η τουριστική πυκνότητα στην περιοχή βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, κάτι που συνεπάγεται ότι η περιοχή της Αθήνας ενδέχεται να έχει ξεπεράσει ή να βρίσκεται ήδη στο όριο της φέρουσας ικανότητάς της. 

Screen Shot 2022-12-13 at 08.34.08.png

Στα καλά νέα είναι ότι τα δωμάτια που προσφέρονται στην περιοχή της Αθήνας ανήκουν σε υψηλότερες κατηγορίες, ενώ και η εποχικότητα της τουριστικής δραστηριότητας στα ξενοδοχειακά καταλύματα είναι ήδη σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια με αποτέλεσμα την άμβλυνση της τουριστικής πίεσης. 

Screen Shot 2022-12-13 at 08.37.26.png