Κίνημα "δεν πληρώνω" για στεγαστικά δάνεια στην Κίνα
Κίνημα "δεν πληρώνω" για στεγαστικά δάνεια στην Κίνα

Κίνημα "δεν πληρώνω" για στεγαστικά δάνεια στην Κίνα

Οι δανειολήπτες διαμαρτυρήθηκαν για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή των διαμερισμάτων που είχαν πληρώσει πριν από την ολοκλήρωση τους.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
20.07.2022

Η αγορά ακινήτων της Κίνας χρειάζεται απελπισμένα ενίσχυση της εμπιστοσύνης, αναφέρουν οι αναλυτές της αγοράς, μετά τις αναφορές για δανειολήπτες που σταμάτησαν τις πληρωμές των στεγαστικών τους δανείων γεγονός που έπληξε σε μεγάλο βαθμό τις τραπεζικές μετοχές και προκάλεσε νέες ανησυχίες για συστημική κρίση.

Το μέγεθος των στεγαστικών δανείων δεν είναι τόσο ανησυχητικό όσο ο αντίκτυπος των τελευταίων γεγονότων στη ζήτηση και στις τιμές για ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στην Κίνα: τις κατοικίες.

«Είναι κρίσιμο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αποκαταστήσουν γρήγορα την εμπιστοσύνη στην αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Κίνα, Hui Shan.

Την περασμένη εβδομάδα, μια απότομη αύξηση στον αριθμό των δανειοληπτών που σταμάτησαν τις πληρωμές στεγαστικών δανείων ώθησε πολλές κινεζικές τράπεζες να ανακοινώσουν τη χαμηλή έκθεσή τους σε τέτοια δάνεια. Όμως οι τραπεζικές μετοχές έκαναν "βουτιά" στο ταμπλό. Οι δανειολήπτες διαμαρτυρήθηκαν για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή των διαμερισμάτων που είχαν πληρώσει πριν από την ολοκλήρωση, όπως είναι χαρακτηριστικό στην Κίνα.

«Εάν αφεθούν μόνοι τους, περισσότεροι αγοραστές κατοικιών μπορεί να σταματήσουν να πληρώνουν στεγαστικά δάνεια, [περισσότερο] πιέζοντας τις ταμειακές ροές των developers, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες καθυστερήσεις κατασκευής και παύση εργασιών», ανέφερε η έκθεση της Goldman Sachs.

Η αβεβαιότητα «μειώνει την επιθυμία των νοικοκυριών να αγοράσουν σπίτια από αυτές τις εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων που αναμφισβήτητα χρειάζονται τις πωλήσεις περισσότερο», είπαν οι αναλυτές. Μετά από δύο δεκαετίες τεράστιας ανάπτυξης, οι κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας δυσκολεύτηκαν να παραμείνουν "εν ζωή". Οι υπερχρεωμένοι developers όπως ο Όμιλος Evergrande έφθασαν στη χρεοκοπία στα τέλη του περασμένου έτους. Σε όλες τις τράπεζες που καλύπτονται από την Goldman Sachs, η μέση έκθεση σε ακίνητα συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων ήταν μόλις 17%, έγραψαν οι αναλυτές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας σε έκθεση την περασμένη εβδομάδα.