Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Ανοίγει η πλατφότμα
Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Ανοίγει η πλατφότμα

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Ανοίγει η πλατφότμα

Το πρόγραμμα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για αγορά ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο
RE+D magazine
28.07.2022

Aνοίγει σήμερα (Πέμπτη 28 Ιουλίου) η πλατφόρμα του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το πρόγραμμα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για  αγορά ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου από ιδιώτη η οποία επιδοτείται κατά 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, έως του ποσού των 8.000 ευρώ, σε σχέση με τα 6.000 ευρώ του προηγούμενου κύκλου.

Το ποσό των 8.000 ευρώ αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ επιπλέον, εάν μαζί με την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, ο ιδιώτης αποσύρει το αυτοκίνητο παλαιάς τεχνολογίας που κατέχει. Εάν, μάλιστα, αποφασίσει να αγοράσει -προαιρετικά - και να εγκαταστήσει ένα «έξυπνο» οικιακό σημείο επαναφόρτισης του οχήματός του, παίρνει επιπλέον επιδότηση άλλα 500 ευρώ. Σύνολο 9.500 ευρώ. 

Η αγορά ηλεκτρικού δίκυκλου ή τρίκυκλου από ιδιώτη, επιδοτείται κατά 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, έως τού ποσού των 1.300 ευρώ. 

Εάν ένας ιδιώτης αποφασίσει να αγοράσει ηλεκτρικό μικροαυτοκίνητο, ή ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, η επιδότηση ανέρχεται στο 40% με ανώτατα ποσά τις 3.000 και τα 800 ευρώ αντίστοιχα. 

Για αγορές ή μισθώσεις ηλεκτρικών οχημάτων από εταιρείες ισχύουν οι επιδοτήσεις των φυσικών προσώπων ενώ παράλληλα δίδεται η δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα που προχωρούν σε μισθώσεις ηλεκτρικών οχημάτων με leasing, να επιλέξουν αν θα αποκτήσουν την κυριότητα των αυτοκινήτων μετά το πέρας της μίσθωσης, ή όχι. Ειδικά για εταιρείες που έχουν έδρα σε νησί, προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση έως 4.000 ευρώ.

Για άτομα με αναπηρία, το «οικολογικό κίνητρο» αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού οχήματος και 500 ευρώ για αγορά δίκυκλου. Η προσαύξηση των 1.000 και 500 ευρώ αντιστοίχως, ισχύει επίσης για τρίτεκνους και πολυτέκνους, καθώς και νέους έως 29 ετών για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.