Κλείνει η συμφωνία Prologis με Duke Realty στα $26 δισ.
Κλείνει η συμφωνία Prologis με Duke Realty στα $26 δισ.

Κλείνει η συμφωνία Prologis με Duke Realty στα $26 δισ.

Η δεύτερη είχε απορρίψει τον περασμένο Μάιο πρόταση του κορυφαίου ομίλου βιομηχανικών ακινήτων στα $24 δισ.
Ειρήνη Θεοφανίδου
14.06.2022

Ο κορυφαίος όμιλος στον τομέα των βιομηχανικών ακινήτων Prologis ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει τον μικρότερο αντίπαλό του Duke Realty σε μια συμφωνία συνολικής αξίας περίπου $26 δισ. που συμπεριλαμβάνει και χρέος.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η Duke Realty τον Μάιο απέρριψε μια προσφορά εξαγοράς σχεδόν $24 δισ από την Prologis, χαρακτηρίζοντάς την ως "ανεπαρκή".

Η κεφαλαιοποίηση της Duke Realty ήταν περίπου $19,1 δισ στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή. Οι μετοχές της έχουν σημειώσει πτώση 24% μέχρι στιγμής εφέτος, ενώ η μετοχή της Prologis υποχωρεί λίγο περισσότερο από 30%.

Οι ιδιοκτήτες βιομηχανικών ακινήτων έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις με τους φόβους ότι η ζήτηση για χώρους αποθήκευσης  θα μπορούσε να μειώνεται καθώς η δραστηριότητα ηλεκτρονικού εμπορίου των λιανοπωλητών υποχωρεί από το υψηλό σημείο όπου βρισκόταν κατά την έξαρση της πανδημίας του Covid-19.

Τον περασμένο μήνα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Amazon προσπαθούσε να υπομισθώσει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια του χώρου της αποθήκης της και ενδεχομένως να τερματίσει ή να επαναδιαπραγματευτεί ορισμένες από τις μισθώσεις της. Αυτή η είδηση ​​τρόμαξε τους επενδυτές στον κλάδο που τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα.

Πάρα πολλές εταιρίες. από τη Walmart και την Target έως την Dick's Sporting Goods, έχουν επίσης επενδύσει σε τρόπους να χρησιμοποιούν τα καταστήματά τους ως μίνι κέντρα εκπλήρωσης (fulfillment) που βρίσκονται πιο κοντά στα σπίτια των πελατών.

Η Prologis, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία σχεδόν $87 δισ παρακολούθησε τις μετοχές της να υποχωρούν περισσότερο από 6% στην συνεδρίαση της Δευτέρας μετά την είδηση, ενώ οι μετοχές της Duke Realty αυξήθηκαν πάνω από 2%.

Η Prologis ελέγχει περίπου 1 δισεκατομμύριο τετραγωνικά πόδια αποθηκών και κέντρων διανομής που χρησιμοποιούνται από εταιρείες όπως η Amazon, η Home Depot και η FedEx. Η Duke Realty κατέχει και διαχειρίζεται περίπου 160 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια βιομηχανικής ακίνητης περιουσίας σε 19 μεγάλες αγορές logistics των ΗΠΑ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών ενέκριναν ομόφωνα τη συναλλαγή.