"Κλείνουν" δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί λόγω κλιματικής αλλαγής
"Κλείνουν" δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί λόγω κλιματικής αλλαγής

"Κλείνουν" δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί λόγω κλιματικής αλλαγής

RE+D magazine
20.11.2023

Οι λιγότερες χιονοπτώσεις και οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν το κλίμα στις ορεινές περιοχές, με τις τοπικές κοινωνίες για προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη φυσικού χιονιού με τεχνικά μέσα.

Ένας από τους προορισμούς που έχει πληγεί είναι και η περιοχή των Αλπεων που αποτελεί ιδανικό προορισμό για πολλούς ταξιδιώτες τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνουν τα προβλήματα των Άλπεων. «Μπορεί να παρατηρηθεί ξεκάθαρα ότι η θέρμανση στην περιοχή των Άλπεων εξελίσσεται σημαντικά ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο», λέει ο Steffen Reich σε άρθρο της Deutsche Welle. 

Τα χιονοδρομικά κέντρα πλήττονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή και πρέπει να προσαρμοστούν περισσότερο. 

"Ειδικά για τους ορειβάτες μεγάλου υψομέτρου, οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και οι σχετικοί αυξημένοι κίνδυνοι σε περιοχές που υπάρχουν (ακόμη) παγετώνες είναι δραματικές" έγραψε πρόσφατα η Αυστριακή Αλπική Λέσχη σε ενημερωτικό δελτίο. 

Το σταδιακό λιώσιμο των πάγων σε υψόμετρα πάνω από 2.400 μέτρα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα λένε οι ίδιες πηγές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες κατολισθήσεις λάσπης, πτώσεις βράχων ή ακόμη και την κατάρρευση ολόκληρων βουνών.

Τον εφετινό Ιούνιο κομμάτι της κορυφής του όρους Fluchthorn στο αυστριακό κρατίδιο του Τιρόλου κατέρρευσε, στέλνοντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα βράχου - που ισοδυναμεί με περίπου 120.000 φορτηγά - να πέσει στην κοιλάδα κάτω και να προκαλέσει κατολισθήσεις λάσπης.