Κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ στην Κρήτη για την στήριξη των πληγέντων επιχειρήσεων
Κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ στην Κρήτη για την στήριξη των πληγέντων επιχειρήσεων

Κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ στην Κρήτη για την στήριξη των πληγέντων επιχειρήσεων

RE+D magazine
25.10.2022

Περιοδεία στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς, συνοδευόμενος από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ.

Το κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ επισκέφτηκε την περιοχή της Αγίας Πελαγίας και της Σητείας όπου συνομίλησε με επιχειρηματίες και κατοίκους των περιοχών των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν.

 Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να προωθηθούν άμεσα οι ακόλουθες παρεμβάσεις που θα αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις  από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη και συγκεκριμένα:

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

-              Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί.

-              Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.

-              Έκτακτη εφάπαξ προκαταβολή 20.000 € στις πληγείσες επιχειρήσεις.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

-              Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (όχι αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο με δυνατότατα εξαγοράς του σχετικού ασφαλιστικού χρόνου σε μεταγενέστερο χρόνο. Πλήρης κάλυψη της ασφάλιση υγείας για ως άνω εξάμηνο από το Κράτος.

-              Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

-              Απαλλαγή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων επιχειρήσεων για τουλάχιστον έξι μήνες.

-              Για όσους έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις ασφαλιστικών/φορολογικών οφειλών, προτείνεται η μετάθεση των ρυθμίσεων και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

-              Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ)

-              Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.

-              Ειδική ρύθμιση - παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

-              Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα ενός έτους

-              Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

-              Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί(βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Σε κάθε περίπτωση οι πληγέντες να τύχουν παράτασης υποβολών δηλώσεων προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.

- Αναστολή εργασίας των εργαζομένων, όπως και κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα μέτρα αυτά  ζητά η ΓΣΕΒΕΕ να συμπεριλαμβάνουν και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές από την θεομηνία και έχουν έδρα τις πληγείσες περιοχές, με αναστολή επί 4μηνο των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, Τράπεζες, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και Ο.Τ.Α.