Ο πόλεμος οδηγεί σε αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και έχει αποκαλύψει την
εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο – αλλά θα
μπορούσε ωστόσο να οδηγήσει σε «αδιανόητη επέκταση των ορυκτών καυσίμων», είπαν
οι μελετητές στο Dezeen. «Η εισβολή στην Ουκρανία είναι ένα
ακόμη «καμπανάκι» για τον κόσμο και ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά έθνη με ανθυγιεινές
εξαρτήσεις», δήλωσε ο νικητής του βραβείου Stirling Brooks.
«Αργήσαμε πολύ να θεσπίσουμε νομοθεσία που θα επιτρέψει τη μετάβαση μας από τα ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε. «Αν αυτός ο πόλεμος δεν μας δώσει την ώθηση να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, δεν ξέρω τι θα αλλάξει» λέει η Αλισον Μπρουκς (η μόνη Βρετανίδα αρχιτέκτονας που κέρδισε το βραβείο RIBA Stirling, το μετάλλιο RIBA Manser και το βραβείο Stephen Lawrence). «Η τοπική αντίσταση στο αν είναι καλές οπτικά οι ανεμογεννήτριες δεν έχει πλέον καμία βάση μπροστά σε εκατομμύρια πρόσφυγες και στη βία του πολέμου», πρόσθεσε η Hélène Chartier του δικτύου βιώσιμης αστικοποίησης C40 Cities.
Το μεγάλο έλλειμμα
Μεγάλα δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου ως αντίποινα για τον πόλεμο της χώρας στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ απαγόρευσαν πλήρως την εισαγωγή τους. Τώρα, το ερώτημα είναι πώς οι χώρες θα καλύψουν αυτό το έλλειμμα – ειδικά δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έφτασαν ήδη σε υψηλά επίπεδα τους μήνες πριν από την εισβολή, αφήνοντας πολλά νοικοκυριά αβέβαια για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης και ενέργειας.
«Αυτή είναι μια κομβική στιγμή κατά την οποία πρέπει να στρέψουμε τις κοινωνίες μας σε έναν ασφαλέστερο δρόμο», υποστήριξε ο αρχιτέκτονας Michael Pawlyn, ο οποίος είναι ένας από τους ιδρυτές της ομάδας δράσης για το κλίμα, Architects Declare.
Αντί να προμηθεύονται απλώς ορυκτά καύσιμα από άλλες χώρες, είπε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν σε ΑΠΕ όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια μακροπρόθεσμα και να μειώσουν την κατανάλωση βραχυπρόθεσμα κάνοντας μόνωση στα σπίτια με σκοπό να τα κάνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά.
«Αυτή η προσέγγιση θα συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση του κόστους διαβίωσης για άτομα με χαμηλότερο εισόδημα, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσει την κλιματική έκτακτη ανάγκη και θα διακόψει τη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», είπε.
Ο Kjetil Thorsen αρχιτέκτονας και συνιδρυτής της νορβηγικής Snøhetta, η οποία στοχεύει να κάνει όλα τα κτίριά της αρνητικά στον άνθρακα μέσα σε 20 χρόνια υπογραμμίζει ότι "αυτή τη στιγμή, αισθάνομαι αβέβαιος πού βρίσκονται οι πολιτικές προτεραιότητες. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο, η κλιματική κρίση πέρα από τη φρίκη που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία απαιτεί ακόμη περισσότερα από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να κάνουν τις σωστές επιλογές".
Ο βρετανός σχεδιαστής βιομηχανικών κτιρίων Ross Lovegrove λέει ότι "οι ευφυείς κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν σε εξαιρετικά προοδευτικές ΑΠΕ, σπάζοντας έτσι την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που με αυτά δημιουργεί μια τεράστια ανισότητα στην παγκόσμια υγεία. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθούσαμε στην επίτευξη των στόχων μας για μηδενικές εκπομπές Co2 και στον εκδημοκρατισμό της χρήσης ενέργειας για το ευρύτερο καλό". Ο ίδιος υπογραμμίζει μάλιστα ότι "η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου η φτώχεια και τα ψυχρότερα κλίματα συγκλίνουν. Εάν θέλουν να ανέβουν επίπεδο, τότε ο Βορράς χρειάζεται άμεση βοήθεια, επομένως θα σταματήσω αμέσως το HS2 [σιδηροδρομικό δίκτυο High Speed Two] και θα διοχετεύσω αυτά τα κεφάλαια σε προγράμματα μόνωσης σε κατοικίες αλλά και ηλιακές στέγες".