Παραμένουν φθηνά τα εξοχικά στην Ελλάδα
Παραμένουν φθηνά τα εξοχικά στην Ελλάδα

Παραμένουν φθηνά τα εξοχικά στην Ελλάδα

Σε σύγκριση με τα άλλα παραθαλάσσια θέρετρα της Νότιας Ευρώπης.
RE+D magazine
21.09.2022

Η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες σε όλη τη Μεσόγειο έχει εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία να είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί. Κορυφαίοι προορισμοί έχουν αναδειχθεί η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη. Παρά την πανδημία, οι τιμές των ακινήτων παρέμειναν γενικά σταθερές ή και αυξημένες, και ως εκ τούτου οι αποδόσεις είναι συνήθως χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2019. Η αυξημένη ζήτηση για πολυτελή ακίνητα, ειδικά σε ακριβούς προορισμούς, είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές και χαμηλότερες αποδόσεις.

Από την ερευνητική ομάδα της Cerved Property Services

Η παγκόσμια αγορά πολυτελών κατοικιών το 2021 ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες, σύμφωνα με τη Sotheby's International Realty, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τη σημαντικότερη αύξηση της ζήτησης στο δίκτυο του ομίλου. Μεγάλη μερίδα ακριβών αγοραστών επιστρέφει το 2022 στις μεγάλες πόλεις με τη σταδιακή μετάβαση από την τηλεργασία στο γραφείο, διατηρώντας παράλληλα την επιθυμία που γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας για καλύτερη ποιότητα ζωής. Από την άλλη, η τάση για έναν τρόπο ζωής προς ένα πιο φυσικό και λιγότερο επιτηδευμένο περιβάλλον που εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα συνεχιστεί.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται ιδανικά η Ελλάδα. Επιπλέον παράγοντες που ευνοούν την Ελλάδα είναι η επιτυχημένη πορεία του τουρισμού εν μέσω COVID-19 με την άριστη διαχείριση της πανδημίας και τις χαμηλότερες τιμές ακινήτων σε δημοφιλείς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλους ακριβούς προορισμούς της Μεσογείου, όπως η Νότια Γαλλία και ο Ιταλικός Νότος.

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, εν μέσω της πανδημίας, καταγράφει μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης για πολυτελείς κατοικίες, η οποία απεικονίζεται στις πωλήσεις εξοχικών κατοικιών υψηλής ποιότητας που σημειώθηκε το 2021. Αμερικανοί - των οποίων η ζήτηση για δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα πέρυσι αυξήθηκε κατά 60% σε σύγκριση με το 2020 - Βρετανοί, Γάλλοι, Ελβετοί και Γερμανοί είναι οι εθνικότητες από τις οποίες προέρχεται η μεγαλύτερη ζήτηση και το 2022.

Το δίκτυο εμπειρογνωμόνων της CPS εντόπισε επιπλέον αύξηση στις συναλλαγές κατοικιών, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση υπερδιπλασιάστηκε και το ενδιαφέρον παρέμεινε ισχυρό για το 2022. Ειδικότερα, η περιοχή της Αθήνας προσελκύει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ενδιαφέροντος στα περιζήτητα νότια προάστια κοντά στη θάλασσα.

Ως αποτέλεσμα, τα νότια προάστια της Αθήνας είναι η πιο ακριβή περιοχή της χώρας. Ακόμη και με τις σημερινές υψηλές τιμές των ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, τα ακίνητα συνεχίζουν να θεωρούνται φθηνά για τους ξένους ενδιαφερόμενους, σε σύγκριση με τις αξίες άνω των 15.000 ευρώ ανά τ.μ. σε άλλα παραθαλάσσια θέρετρα της Νότιας Ευρώπης. Παράλληλα, πολλοί υποψήφιοι αγοραστές βλέπουν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ως επενδυτική ευκαιρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των ελληνικών παραθαλάσσιων κατοικιών συνεχίζουν να είναι πολύ ανταγωνιστικές, με τις τιμές να τ.μ. να κυμαίνονται μεταξύ €12.000 και €15.000, τη στιγμή που οι πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες στην Ιταλία, τη νότια Γαλλία και τις Βαλεαρίδες ξεκινούν από €25.000 ανά τ.μ. και καταλήγουν πάνω από € 60.000.

Επιπροσθέτως, σχετική έρευνα επιδεικνύει ότι η Μύκονος παραμένει ο κορυφαίος προορισμός μεταξύ 30 μεσογειακών τοποθεσιών, με μέση την ακαθάριστη απόδοσή της (7,4%) για έκτη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, μειώθηκε σε σύγκριση με το 2019 (8,2%) καθώς η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση των τιμών πώλησης, ενώ οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό. Οι πρώτες 15 θέσεις με τις υψηλότερες αποδόσεις στη Μεσόγειο περιλαμβάνουν 12 ελληνικές τουριστικές περιοχές Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Πόρτο Χέλι, Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Χανιά, Ελούντα, Ζάκυνθος, Ρόδος και Κέρκυρα.

Η εξέλιξη της μέσης ζητούμενης τιμής στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας έχει διαμορφώσει νέα δυναμική σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Αλλά η αύξηση της ζήτησης και των τιμών αύξησε επίσης το μελλοντικό απόθεμα πολυτελών εξοχικών κατοικιών, με θεσμικούς παράγοντες να ασχολούνται πλέον με τις κατασκευές. Οι κατοικίες που συνοδεύουν τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αποτελούν ανοδική τάση στην ελληνική αγορά. Η TEMES στο Costa Navarino, οι επερχόμενες Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton, το τουριστικό θέρετρο One & Only Aesthesis που προχώρησε στην ανάπτυξη ανεξάρτητων κατοικιών στη Γλυφάδα είναι μερικά μόνο παραδείγματα της εν λόγω τάσης.

Η οικονομική κατάσταση που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα. Οι Βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι, οι καλές επιδόσεις της χώρας στον τουριστικό τομέα και οι χαμηλότερες τιμές άλλων μεσογειακών χωρών προσφέρουν σημαντική στήριξη στην ελληνική αγορά εξοχικών κατοικιών. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αναζητούν ευκαιρίες ακινήτων για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, την απόκτηση της Golden Visa και την εκμετάλλευσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η ελληνική αγορά εξοχικών κατοικιών παραμένει ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της εγχώριας ακίνητης περιουσίας που συγκεντρώνει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης, με την αυξημένη ζήτηση να αναμένεται να συνεχιστεί και σε αρκετούς τομείς να ενισχυθεί λόγω των πολλών έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη.