Κρίσιμη ημέρα για την Country Garden
Κρίσιμη ημέρα για την Country Garden

Κρίσιμη ημέρα για την Country Garden

Μέχρι στιγμής, οι developers που αντιπροσωπεύουν το 40% των κινεζικών πωλήσεων κατοικιών έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους από το χρέος από το 2021, σύμφωνα με την JPMorgan
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.10.2023

Ολόκληρο το χρέος της Country Garden θα θεωρηθεί ότι έχει αθετηθεί εάν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας δεν καταβάλει πληρωμή κουπονιού 15 εκατομμυρίων δολαρίων σήμερα όπου λήγει η περίοδος χάριτος 30 ημερών την οποία είχε.

Η μη καταβολή αυτής της δόσης θα προκαλέσει διασταυρούμενες αθετήσεις σε άλλα ομόλογα και θα οδηγήσει την εταιρεία στο "καλάθι" με τις υπόλοιπες Κινεζικές εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων που έχουν χρεοκοπήσει. Η Country Garden έχασε επίσης άλλες υπεράκτιες πληρωμές τις τελευταίες εβδομάδες, αν και σε αυτές τις πληρωμές δεν έχει λήξει ακόμη η περίοδος χάριτος των 30 ημερών.

Η εταιρεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Με σχεδόν 11 δισεκατομμύρια δολάρια υπεράκτιων ομολόγων και 6 δισεκατομμύρια δολάρια υπεράκτιων δανείων, μια χρεοκοπία από την Country Garden θα έβαζε τα θεμέλια για μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις εταιρικού χρέους της Κίνας.

Η Country Garden διόρισε τη Houlihan Lokey, την China International Capital Corporation (CICC) και τη δικηγορική εταιρεία Sidley Austin ως συμβούλους για να εξετάσουν τη κεφαλαιακή της δομή και τη θέση ρευστότητας και να διαμορφώσουν μια «ολιστική» λύση.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία Kingboard Holdings έγινε μία από τις πρώτες γνωστές εισηγμένες που κινήθηκαν νομικά κατά της Country Garden όταν μια μονάδα, η οποία οφείλει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ ($204 εκατ), εξέδωσε μια νόμιμη απαίτηση για αποπληρωμή.

Μέχρι στιγμής, οι developers που αντιπροσωπεύουν το 40% των κινεζικών πωλήσεων κατοικιών έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους από το χρέος από το 2021, σύμφωνα με την JPMorgan. Τα στοιχεία της CreditSights δείχνουν ότι οι Κινέζοι προγραμματιστές έχουν χρεοκοπήσει για περισσότερα από 114,6 δισεκατομμύρια δολάρια από 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα δολαρίων σε εκκρεμότητα από το 2021.