Βραχυχρόνια μίσθωση VS Ξενοδοχεία
Βραχυχρόνια μίσθωση VS Ξενοδοχεία

Βραχυχρόνια μίσθωση VS Ξενοδοχεία

Η αποκαλυπτική έρευνα της Grant Thornton για το ΞΕΕ και η νέα πρωτοβουλία του ξενοδοχειακού κλάδου.
Share Copy Link
RE+D magazine
04.09.2024

Την δυναμική πορεία που σημειώνει ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του καταγράφει η επικαιροποιημένη μελέτη της Grant Thornton που εκπόνησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Με βάση την μελέτη, κατά την διάρκεια της πενταετίας 2019-2023, οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης σημείωσαν αύξηση κατά 100%, έναντι αύξησης κατά μόλις 3,5% των κλινών των ξενοδοχειακών μονάδων. Αντίστοιχα, οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σημείωσαν αύξηση κατά 18% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση, την περίοδο 2019-2023.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των διανυκτερεύσεων της οικονομίας διαμοιρασμού για την περίοδο 2019 - 2023 έφθασε το 27,9%, ενώ το σύνολο των διανυκτερεύσεων έφθασε τα 297 εκατ. πέρυσι από 253,3 εκατ. το 2019.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η άνοδος της μέσης τιμής βραχυχρόνιων μισθώσεων σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις που ξεκινά από το 200% και φτάνει έως και το 900% με αποτέλεσμα να προσελκύει τους ιδιοκτήτες ακινήτων μειώνοντας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ την διαθεσιμότητα σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση και αυξάνοντας το κόστος στέγασης.

Σύμφωνα με τη μελέτη στα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται είναι η πρόκληση θορύβου και ασφάλειας, υπέρχρηση και επιβάρυνση τοπικών υποδομών, διατάραξη της αίσθησης της κοινότητας,ο μετασχηματισμός γειτονιών, ενώ η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται μεγαλύτερο παραγόμενο όγκο απορριμμάτων ανά επισκέπτη (+20%) σε σύγκριση με μακροχρόνιους ενοικιαστές.

Σχετικά με την βιωσιμότητα των ακινήτων συμπεραίνεται ότι η πλειονότητα των κατοικιών της χώρας (66,8%) είναι ακίνητα παλαιού τύπου και μειωμένης ενεργειακής απόδοσης, ενώ αντίθετα, το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας αποτελείται κατά >70% από ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης. 

hotels-grant thornton1.jpg

Η πρωτοβουλία του ΞΕΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Μια νέα πρωτοβουλία με τον τίτλο «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» ξεκινάει και θα διαρκέσει για τους επόμενους δυο μήνες, ανακοίνωσε παράλληλα ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός. Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ανάδειξη των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Περιλαμβάνει δημόσιες παρεμβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα και θεσμικές συναντήσεις με διαμορφωτές πολιτικής. 

Βασικό χαρακτηριστικό της πρωτοβουλίας είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες παίρνουν το λόγο προκειμένου να περιγράψουν τα προσωπικά βιώματά τους, τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους από την ανεξέλεγκτη επέκταση του φαινομένου. Ο τίτλος της πρωτοβουλίας  «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» έχει διαμορφωθεί ανάλογα και χρησιμοποιείται ως  hashtag #Milame_gia_ti_zoi_ mas, συνοδεύοντας κάθε αναφορά στο περιεχόμενο και τις δράσεις της. 

Επίσης η ειδική ιστοσελίδα milamegiatizoimas.gr λειτουργεί ως διαδικτυακός κόμβος πληροφόρησης για όλες τις δράσεις της πρωτοβουλίας.

Κεντρικό  μήνυμα  που αναδεικνύεται μέσα απ’ όλες τις δράσεις και τα εργαλεία της πρωτοβουλίας είναι πως η δίκαιη ρύθμιση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.  

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει:

«Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα οφείλει να εργάζεται για ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στην κοινωνία που δραστηριοποιείται. Αυτό ο ξενοδοχειακός κλάδος το έχει αποδείξει με πράξεις και διαχρονική προσφορά. Γι’ αυτό και όταν η συζήτηση περί «υπερτουρισμού» έτσι όπως γίνεται σήμερα μπορεί να καταλήξει στον αντιτουρισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή θέση τους. Παίρνουμε την πρωτοβουλία «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ», δίνοντας φωνή στους ίδιους τους πολίτες, όχι για να βάλουμε απέναντι τη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά για να καταδείξουμε την αναγκαιότητα μιας δίκαιης ρύθμισης προκειμένου ο τουρισμός να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του, στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».