Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αντιμετωπίζει η Ελλάδα με περισσότεροι από το ένα τέταρτο των Ελλήνων (31%) που ζουν στις πόλεις είχαν κόστος στέγασης άνω του 40% του εισοδήματος.
Η αύξηση των τιμών στέγασης στην ΕΕ
Σε λιγότερο από 10 χρόνια, μεταξύ 2015 και 2023, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 48%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ουγγαρία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 173%, ενώ η μικρότερη στη Φινλανδία, με μόλις 5%. Οι κύριοι λόγοι για την αύξηση των τιμών είναι οι υψηλότερες δαπάνες κατασκευής και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Επιπλέον η μείωση των κατασκευών που περιόρισε την προσφορά και η αύξηση των αγορών ακινήτων ως επένδυση για τη δημιουργία επιπλέον εισοδήματος.
Η ενοικίαση στην ΕΕ έγινε επίσης πιο ακριβή. Μεταξύ 2010 και 2022, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 18% κατά μέσο όρο, εν μέρει λόγω της αύξησης των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, οι οποίες απέσπασαν σπίτια και διαμερίσματα από την αγορά.
Το πρόβλημα της στέγασης διαμόρφωσε την ψήφο των Ευρωπαίων
Πολλοί Ευρωπαίοι ανησυχούν για την αύξηση των τιμών, το κόστος ζωής και την οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με την έρευνα του Eurobarometer από τον Ιούλιο του 2024, αυτοί ήταν οι κύριοι λόγοι που ώθησαν τους ανθρώπους να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές. Συνολικά στην Ευρώπη περισσότεροι από τα δύο τρίτα ζουν σε ιδιόκτητη κατοικία Τα νοικοκυριά έχουν κατά μέσο όρο 2,3 άτομα και διαμένουν σε σπίτια που διαθέτουν κατά μέσο όρο 1,6 δωμάτια ανά άτομο
Το 17% των Ευρωπαίων ζουν σε σπίτια που δεν προσφέρουν επαρκή χώρο (τουλάχιστον ένα δωμάτιο ανά ζευγάρι ενηλίκων, άτομο, ζευγάρια αδελφών ή αδελφών ηλικίας 12 έως 17, παιδιά άνω των 12 ετών ή ζευγάρια παιδιών κάτω των 12 ετών)
Τέλος οι νέοι Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους κατά μέσο όρο στην ηλικία των 26,3 ετών. Αυτό ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, από τα 21,4 χρόνια στη Φινλανδία μέχρι τα 31,8 χρόνια στην Κροατία.