Ξεκινά η άρση των περιορισμών στην Κινεζική αγορά ακινήτων
Ξεκινά η άρση των περιορισμών στην Κινεζική αγορά ακινήτων

Ξεκινά η άρση των περιορισμών στην Κινεζική αγορά ακινήτων

Ο τομέας ακινήτων της Κίνας βρίσκεται σε πτωτική πορεία από το 2021, όταν η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για να σταματήσει τους developers να συσσωρεύουν χρέος
RE+D magazine
08.09.2023

Η πόλη Ναντζίνγκ έχει καταργήσει τους περιορισμούς στην αγορά κατοικιών και αποτελεί την πρώτη μεγάλη πόλη της Κίνας που το κάνει, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να σταματήσουν μια βαθύτερη κρίση στον τομέα των ακινήτων, που βαραίνει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι αρχές της Κίνας έχουν εφαρμόσει τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά μέτρων, όπως η χαλάρωση των κανόνων δανεισμού, για να υποστηρίξουν τον τομέα των ακινήτων που είναι γεμάτος χρέη και αντιπροσωπεύει το 1/4 της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας, αλλά οι αναλυτές λένε ότι τα βήματα είναι απίθανο να αντιστρέψουν τη πτωτική πορεία.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι πόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σενζέν θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στέγασης ως μέρος μιας πολύμηνης προσπάθειας από ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου στέγασης, της κεντρικής τράπεζας και της ρυθμιστικής αρχής των χρηματοοικονομικών αρχών.

Ο τομέας ακινήτων της Κίνας βρίσκεται σε πτωτική πορεία από το 2021, όταν η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για να σταματήσει τους developers να συσσωρεύουν χρέος.

Το τελευταίο πλήγμα ήταν ο αγώνας της εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων Country Garden να αποφύγει την αθέτηση των εγχώριων και διεθνών χρεών, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να εκτροχιάσει μια επικίνδυνη οικονομική ανάκαμψη. Η Ναντζίνγκ, μεταξύ των 10 μεγαλύτερων πόλεων της Κίνας, δήλωσε σε ανακοίνωσή της αργά την Πέμπτη ότι θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αγοράζουν διαμερίσματα χωρίς απόδειξη καταλληλότητας σε τέσσερις περιφέρειες, χαλαρώνοντας τους τελευταίους περιορισμούς στις αγορές κατοικιών. Άλλοι δήμοι είναι πιθανό να ακολουθήσουν την πόλη των 9,5 εκατομμυρίων στη χαλάρωση όλων των περιορισμών, δήλωσε ο Yan Yuejin, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης της Κίνας E-house, ο οποίος δεν θυμάται ότι κάποια μεγάλη πόλη το είχε κάνει στο παρελθόν.