Ξεκινά η κατασκευή του μεγαλύτερου πάρκου ΑΠΕ στον κόσμο
Ξεκινά η κατασκευή του μεγαλύτερου πάρκου ΑΠΕ στον κόσμο

Ξεκινά η κατασκευή του μεγαλύτερου πάρκου ΑΠΕ στον κόσμο

Θα μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν 16,1 εκατ. νοικοκυριά
Share Copy Link
RE+D magazine
20.05.2024

Η Ινδία πρόκειται να φιλοξενήσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα καθαρής ενέργειας στον κόσμο, μειώνοντας την εξάρτηση του δικτύου από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας. Το έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στοχεύει στην παραγωγή 81 δις. μονάδων καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα μπορούν να τροφοδοτήσουν με βιώσιμο ηλεκτρισμό 16,1 εκατ. νοικοκυριά.

Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Adani Green Energy Limited (AGEL) κατασκευάζει το έργο κοντά σε έναν απομακρυσμένο αεροδιάδρομο στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η εκτιμώμενη ισχύς του πάρκου Khavda στην ινδική πολιτεία Γκουτζαράτ πρόκειται να ξεπεράσει τα 30.000 MW (30 GW).

Σε πρώτη φάση, η εταιρεία έχει ήδη θέσει σε λειτουργία σωρευτική δυναμικότητα ηλιακής ενέργειας 1.000 MW στο Khavda. Η κατασκευή του πάρκου θα ολοκληρωθεί τα επόμενα πέντε χρόνια και η συνολική χωρητικότητα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2029.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η Ινδία προβλέπεται να παρέχει πάνω από τις μισές νέες εγκαταστάσεις παγκόσμιας δυναμικότητας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2026. Αυτή η αύξηση πιστώνεται στους επιθετικούς στόχους της χώρας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίοι απαιτούν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας na παράγεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

To πάρκο ανανεώσιμης ενέργειας θα εκτείνεται σε μια περιοχή 538 τ.χλμ., μια έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή του Παρισιού. Επιπλέον, η εταιρεία εκτιμά ότι το έργο θα δημιουργήσει 15.200 πράσινες θέσεις εργασίας.

Η περιοχή έχει ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία, περίπου 2.060 kWh/m2 και μερικούς από τους μεγαλύτερους αιολικούς πόρους της Ινδίας, με ταχύτητες ανέμου περίπου 8 m/s. Σύγχρονη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης χερσαίας γεννήτριας ανεμογεννητριών της Ινδίας, με ισχύ 5,2 MW, θα εγκατασταθεί στο εργοστάσιο για την αξιοποίηση αυτών των φυσικών πόρων.

Το ηλιακό πάρκο θα διαθέτει φωτοβολταϊκές μονάδες διπλής όψης, οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και από τις δύο πλευρές της μονάδας. Θα διαθέτει επίσης οριζόντια συστήματα παρακολούθησης μονού άξονα, τα οποία παρακολουθούν τον ήλιο για τη συλλογή πρόσθετης ενέργειας.

Η εταιρεία παρέδωσε 1.000 MW σε λιγότερο από 12 μήνες από την έναρξη των εργασιών στο Khavda. Αυτό περιελάμβανε την εγκατάσταση περίπου 2,4 εκατ. ηλιακών μονάδων. 

Το πάρκο θα χρησιμοποιεί επίσης την υπερσύγχρονη πλατφόρμα Energy Network Control Center (ENOC) της Adani, η οποία ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για να επιτρέπει τον αυτοματοποιημένο έλεγχο και παρακολούθηση της εγκατάστασης σε πραγματικό χρόνο.

Η AEGL σκοπεύει να «εγκαταστήσει ρομπότ καθαρισμού χωρίς νερό για ολόκληρη την ηλιακή χωρητικότητα για να αντιμετωπίσει τη συσσώρευση σκόνης σε πάνελ και να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας, βοηθώντας παράλληλα στην εξοικονόμηση νερού στην άνυδρη περιοχή Kutch», ανέφερε μια δήλωση της εταιρείας.

Επιπλέον, οι δομές τοποθέτησης ηλιακών μονάδων και ο εξοπλισμός του σταθμού μεταγωγής είναι επικαλυμμένες με εξειδικευμένα, ανθεκτικά στη διάβρωση υλικά για την προστασία του εξοπλισμού και της εγκατάστασης σε ένα εξαιρετικά διαβρωτικό περιβάλλον.

Το φιλόδοξο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στοχεύει στην παραγωγή περίπου 81 δισ. μονάδων καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας βιώσιμη ενέργεια σε περίπου 16,1 εκατομμύρια νοικοκυριά. Επιπλέον, η πρωτοβουλία βοηθά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αποφεύγοντας 58 εκατ. τόνους εκπομπών CO2, που ισοδυναμούν με τη δέσμευση άνθρακα 2.761 εκατ. δέντρων.


Πηγή: Interesting Engineering