Ξεκινά η χάραξη του σιδηροδρομικής γραμμής Δυρράχιο-Πρίστινα
Ξεκινά η χάραξη του σιδηροδρομικής γραμμής Δυρράχιο-Πρίστινα

Ξεκινά η χάραξη του σιδηροδρομικής γραμμής Δυρράχιο-Πρίστινα

Εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται στα €700 εκατ.
RE+D magazine
17.11.2023

Το έργο για τη σιδηροδρομική γραμμή Δυρράχιο-Πρίστινα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, με εκτιμώμενο κόστος 700 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από τους προϋπολογισμούς Αλβανίας και Κοσόβου. Ο νικητής του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, είναι η σύμπραξη των εταιρειών "ILF Σύμβουλοι μηχανικοί Αυστρία GmbH" - ABKONS shpk, με προσφορά 168,9 εκατ. λεκ για την υλοποίηση του έργου.

Οι εταιρείες θα έχουν 14 μήνες για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και την υλοποίηση του έργου της σιδηροδρομικής γραμμής Δυρράχιο-Πρίστινα. Ο σκοπός του διαγωνισμού είναι η καθορισμός του μήκους της γραμμής, της διαδρομής μέσα από τις πόλεις, καθώς και των λεπτομερειών όπως γέφυρες, σήραγγες, σταθμοί κ.ά. Επιπλέον, προβλέπονται αναλύσεις για το κόστος επένδυσης, λειτουργίας και συντήρησης.

Η μελέτη σκοπιμότητας θα περιλαμβάνει επίσης γεωλογική αξιολόγηση του εδάφους, τοπογραφική έκθεση και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την έκθεση του διαγωνισμού, η προτεραιότητα είναι η δημιουργία σύγχρονης υποδομής για ποιοτικές και ασφαλείς σιδηροδρομικές υπηρεσίες με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινής σιδηροδρομικής αγοράς.

Στον προϋπολογισμό του 2024, προβλέπονται 50 εκατ. ευρώ για το σχέδιο σκοπιμότητας, ενώ στον τρέχοντα προϋπολογισμό, οι εκτιμώμενες δαπάνες ανέρχονται σε 73 εκατ. λεκ. Το σχέδιο έχει υποστηριχθεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, εκφράζοντας την ανάγκη για σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ τους.