Ξεκίνησαν οι εργασίες για το νέο κτίριο του ΤΕΕ στο Μαρούσι
Ξεκίνησαν οι εργασίες για το νέο κτίριο του ΤΕΕ στο Μαρούσι

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το νέο κτίριο του ΤΕΕ στο Μαρούσι

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025.
RE+D magazine
14.05.2024

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής για το νέο Μέγαρο του ΤΕΕ στο Μαρούσι.

Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιοκλιματικού, ενεργειακά αναβαθμισμένου κτιρίου με τις πλέον σύγχρονες υποστηρικτικές υποδομές και χρήσεις, το οποίο θα παραδοθεί στους μηχανικούς σε δύο χρόνια, έως το τέλος του 2025.

Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για να αποκτήσει το ΤΕΕ τη δική του σύγχρονη στέγη, που συμπίπτει με την επέτειο εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, έγινε παρουσία του προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού και εκπροσώπων του αναδόχου σχήματος, της εταιρίας «Di TERNA» που έχει αναλάβει, ως εταιρεία ειδικού σκοπού, την υλοποίηση του έργου, κ.κ. Δημήτρη Ανδριόπουλου (διευθύνοντος συμβούλου Dimand AE), Πέτρου Σουρέτη (εντεταλμένου συμβούλου, μέλους του ΔΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Γιώργου Περδικάρη (μέλος εκτελεστικής επιτροπής, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), και του προϊσταμένου της γενικής διεύθυνσης Ανάπτυξης Έργων - Επαγγελματικών & Επιστημονικών θεμάτων του ΤΕΕ, Νίκου Παναγιωτόπουλου και στελεχών του ΤΕΕ και των εταιριών που υλοποιούν το έργο.

Η ταυτότητα του έργου


Αντικείμενο του έργου είναι η αξιοποίηση μέσω αντιπαροχής ακινήτου ιδιοκτησίας του ΤΕΕ, με την ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων με δύο υπόγεια, σε οικόπεδο 9.066,86 τ.μ.. Το ακίνητο βρίσκεται στον δήμο Αμαρουσίου (Κόμβος Δαχτυλίδι) και περικλείεται από τις οδούς Διστόμου, Αλαμάνας, Λεωφ. Κηφισίας και Αττική Οδό. Απέχει 11χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 24 χλμ. από τον Αερολιμένα Αθηνών. Η θέση του οικοπέδου εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο, αλλά και με μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορειακές γραμμές και προαστιακό σιδηρόδρομο.

Στο οικόπεδο αυτό θα κατασκευασθούν δύο όγκοι κτιρίων ανεξάρτητοι μεταξύ τους, με κοινούς χώρους στάθμευσης σε δυο υπόγεια, τα οποία θα επεκτείνονται και εκτός του περιγράμματος των κτιρίων. Η ανωδομή αποτελείται από δύο ξεχωριστά κτίρια γραφείων, με ισόγειο και τέσσερα επίπεδα. Τα δυο κτίρια έχουν αποτύπωμα σε σχήμα ‘Γ' (μπούμερανγκ) και χωροθετούνται αντικριστά μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν εσωτερικό κήπο - αυλή. Από το δεύτερο επίπεδο τα κτίρια υψώνονται με σταδιακή υποχώρηση μέχρι το τελευταίο επίπεδο δημιουργώντας αλλεπάλληλα φυτεμένα δώματα. Στους υπέργειους χώρους του κτιρίου θα εφαρμοστεί βιοκλιματικός σχεδιασμός, με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης, με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση συμβατικής ενέργειας. Το έργο πρόκειται να πιστοποιηθεί βάσει του συστήματος αειφόρου ανάπτυξης LEED σε επίπεδο «Gold».

Το κτίριο που προορίζεται για να στεγάσει το ΤΕΕ, θα έχει έκταση 3.791,60 τ.μ. κύριας χρήσης (ποσοστό 33,34%) και 75 θέσεις στάθμευσης. Εκτός από τα κτίρια γραφείων και τους χώρους στάθμευσης, προβλέπονται επίσης τεχνικοί και βοηθητικοί χώροι, αμφιθέατρο (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 200 ατόμων, η οποία θα δύναται να χρησιμοποιηθεί για συνέδρια, συσκέψεις, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες), χώρος βιβλιοθήκης (επιφανείας τουλάχιστον 180 τ.μ.) και γυμναστήριο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025. Η συγκυρία της έναρξης των εργασιών είναι ιδιαίτερη καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 100 ετών του ΤΕΕ. Παράλληλα, συμβολίζει στην κοινωνία τον πράσινο μετασχηματισμό του τεχνικού κόσμου και του ΤΕΕ ειδικότερα με ένα έργο - σταθμό.

TEE