Ξεκίνησε η κατασκευή του ψηλότερου ξύλινου κτιρίου στον κόσμο
Ξεκίνησε η κατασκευή του ψηλότερου ξύλινου κτιρίου στον κόσμο

Ξεκίνησε η κατασκευή του ψηλότερου ξύλινου κτιρίου στον κόσμο

Στο Σίδνεϋ της Αυστραλία, με ύψος 182 μέτρα.
RE+D magazine
18.10.2022

Το Atlassian Central, που θα στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της ομώνυμης εταιρείας, στον τεχνολογικό τομέα του Σίδνεϋ, και θα αποτελεί το ψηλότερο ξύλινο κτίριο του κόσμου. Το έργο προϋπολογισμού $ 1,4 δισ. θα υλοποιήσει κοινοπραξία της Αυστραλιανής Dexus με την Ιαπωνική Obayashi και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

Το κτίριο των 75.000 τ.μ. και 39 ορόφων, θα αποτελέσει ένα πρότυπο για τον μελλοντικό Tech Central, που θα κατασκευαστεί εν μέρει πάνω από μια πλατφόρμα., που θα καλύπτει τις σιδηροδρομικές γραμμές του μεγαλύτερου σταθμού του Σίδνεϋ.

atlassian-ground.jpg

Εκτός των χώρων γραφείου, το έργο θα στεγάζει επιπλέον καταλύματα και καταστήματα λιανικής. Θα βασίζει τη λειτουργεία του πλήρως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργεια.

Συμβατική κατασκευή από σκυρόδεμα θα χρησιμοποιηθεί για το υπόγειο και τους 7 πρώτους ορόφους, ενώ μια κατασκευή από δομικό χάλυβα και ξυλεία, καθώς και πάνελ από πεπιεσμένο πριονίδι θα αντικαθιστά το σκυρόδεμα από τον 7ο όροφο και πάνω.

Atlassian Central1.jpg

Η Dexus, υπέγραψε κατασκευαστικό συμβόλαιο αξίας $ 800 εκατ. με την Built, η οποία θα κατασκευάσει το έργο σε κοινοπραξία με τον ιαπωνικό κατασκευαστικό κολοσσό Obayashi.

Η ιαπωνική εταιρεία προσφέρει στο εγχείρημα σημαντική τεχνογνωσία, καθώς αποτελεί υπέρμαχο της χρήσης ξυλείας στον κατασκευαστικό τομέα. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το υψηλότερο ξύλινο κτίριο στην Ιαπωνία, με όλα τα βασικά δομικά στοιχεία του από ξύλο, συμπεριλαμβανομένων των δοκών, των τοίχων και των δαπέδων. Πρόκειται για ένα κτίριο 11 ορόφων, ύψους 44 μέτρων, που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο στη Γιοκοχάμα.

Η Dexus που θα χρηματοδοτήσει και θα επιβλέπει την ανάπτυξη θα είναι ιδιοκτήτης στα δύο τρίτα του κτιρίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. 

Atlassian Central2.jpg