Ξεκινούν ξανά τα έργα για την κατασκευή του Πύργου της Τζέντα
Ξεκινούν ξανά τα έργα για την κατασκευή του Πύργου της Τζέντα

Ξεκινούν ξανά τα έργα για την κατασκευή του Πύργου της Τζέντα

Το νέο υψηλότερο κτίριο στον κόσμο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028
Share Copy Link
RE+D magazine
04.02.2025

Μετά από χρόνια στασιμότητας, το φιλόδοξο έργο των 1.000 μέτρων ύψους επανέρχεται στο προσκήνιο, υποσχόμενο να μεταμορφώσει την αγορά ακινήτων και τις κατασκευές στη Μέση Ανατολή.

Η κατασκευή του Πύργου της Τζέντα, που φιλοδοξεί να γίνει το ψηλότερο κτίριο του κόσμου με ύψος 1.000 μέτρων, επανεκκινήθηκε μετά από χρόνια αβεβαιότητας και καθυστερήσεων. 

 Σχεδιασμένος από την Adrian Smith + Gill Gordon Architecture, ο ουρανοξύστης, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2011 με την κατασκευή του να ξεκινά το 2013. Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2020, η κατασκευή του ουρανοξύστη καθυστέρησε και τελικά σταμάτησε το 2018, με τη δομή του να ολοκληρώθηκε μέχρι τον 63ο όροφο.

Πέρυσι το περιοδικό Middle East Economic Digest (MEED) που εδρεύει στο Ντουμπάι ανέφερε ότι οι εργασίες επρόκειτο να ξαναξεκινήσουν. Πλέον, η είδηση επιβεβαιώνεται και επισήμως, δεδομένου ότι η Developer Kingdom Holding Company ανακοίνωσε σε μια τελετή την περασμένη εβδομάδα ότι το έργο, το οποίο θα είναι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο όταν ολοκληρωθεί, ξεκίνησε ξανά, με στόχο την ολοκλήρωσή του το 2028.

SAOUDIKI ARABIA_TZENTA.jpg

Ο πύργος θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο, γραφεία, διαμερίσματα, πολυτελείς μεζονέτες και ένα παρατηρητήριο. Θα εξυπηρετείται από 59 ανελκυστήρες, συμπεριλαμβανομένων 54 μονώροφων και πέντε διώροφων ανελκυστήρων καθώς επίσης και από κυλιόμενες σκάλες.

 Οι κατασκευαστικές προκλήσεις

Μια από τις κυριότερες προκλήσεις είναι η διάβρωση του φέροντος οργανισμού του κτηρίου από την θάλασσα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση όπως επίσης και οι ταλαντώσεις από τους ανέμους.

Μια επιπλέον πρόκληση, είναι η αντιμετώπιση της μεταφοράς του τσιμέντου στους υψηλότερους ορόφους του κτηρίου. Στην περίπτωση του, το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, το τσιμέντο αντλήθηκε προς τα επάνω, μόνο τις νυχτερινές ώρες όπου οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες, έτσι ώστε να μην πήξει στην διαδρομή.

Ο Πύργος της Τζέντα, ο οποίος αρχικά θα ονομαζόταν Kingdom Tower, αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής, με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας. Το έργο περιλαμβάνει, εκτός από τον πύργο, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και κατοικίες, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο αστικό κόμβο.

Η επανεκκίνηση της κατασκευής του Πύργου της Τζέντα σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη για την αγορά ακινήτων και τον κατασκευαστικό τομέα στη Μέση Ανατολή. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας ως κέντρου καινοτομίας και ανάπτυξης.

Αν και το τελικό ύψος δεν έχει αποκαλυφθεί, ο ουρανοξύστης σχεδιάζεται να φτάσει σε ύψος τουλάχιστον 1.001 μέτρων. Αυτό θα το καθιστούσε τουλάχιστον 173 μέτρα ψηλότερο από τον ύψους 828 μέτρων ουρανοξύστη Burj Khalifa στο Ντουμπάι, το σημερινό ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.