Με την πάροδο των ετών, διαφορετικοί τομείς ακίνητης περιουσίας βρίσκονται στο επίκεντρο, με τα γραφεία και την κατοικία να θεωρούνται συχνά «ασφαλή καταφύγια» και σταθερές επενδύσεις. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ένα μεταβαλλόμενο τοπίο, με τον κλάδο φιλοξενίας να θεωρείται πλέον ελκυστική επενδυτική επιλογή από «αουτσάιντερ» παλαιότερα.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος γνώρισε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερες στιγμές το τα χρόνια της πανδημίας του Covid-19 λόγω των έκτακτων μέτρων παγκοσμίως κατά της πανδημίας. Τα ξενοδοχεία θεωρούνταν συχνά ως επικίνδυνες επενδύσεις λόγω της εποχικότητας και της εξάρτησής τους από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Συγκριτικά, οι τομείς των πολυκατοικιών και των γραφείων έχουν συχνά θεωρηθεί ως ασφαλέστερες επενδύσεις σε ακίνητα λόγω της σταθερότητας του εισοδήματος από ενοίκια, της ανθεκτικότητάς τους σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, των προβλέψιμων εξόδων και της μακροπρόθεσμης ανατίμησης.
Ομως, στον απόηχο της πανδημίας, ο κόσμος είδε την εμφάνιση μιας άλλης «κανονικότητας» με πιο αξιοσημείωτη την αύξηση των επιλογών της εξ αποστάσεως εργασίας. Αυτή η αλλαγή για παράδειγμα είχε έναν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο των γραφειακών ακινήτων και πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν εάν ο εν λόγω τομέας θα επιστρέψει ποτέ στα προ-πανδημίας επίπεδα. Τα ξενοδοχεία προσφέρουν έναν χαρακτηριστικό συνδυασμό δυνατοτήτων εισοδήματος και προστιθέμενης αξίας στη γύρω ανάπτυξη, καθιστώντας τα μια εξαιρετικά ελκυστική επενδυτική επιλογή.
Σύγκριση απόδοσης περιουσιακών στοιχείων
Ο παρακάτω πίνακας συγκρίνει τα ιστορικά και τα προβλεπόμενα δεδομένα απόδοσης αυτών των τριών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων (Γραφείο, Πολυκατοικία και Ξενοδοχείο) ενδεικτικά στο κέντρο του Τορόντο. Οι μετρήσεις απόδοσης έχουν προσαρμοστεί ώστε να αντικατοπτρίζουν τα ετήσια έσοδα ανά τετραγωνικό πόδι, διασφαλίζοντας μια συνεπή βάση σύγκρισης. Οι ιστορικές μετρήσεις και για τις τρεις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και οι προβλέψεις για τους τομείς γραφείου και πολλών οικογενειών βασίζονται σε δεδομένα CoStar. Οι προβλέψεις για τον ξενοδοχειακό τομέα βασίζονται σε δεδομένα HVS.
Ενώ είναι κοινώς αποδεκτό ότι η απόδοση του ξενοδοχειακού τομέα είναι κυκλική, το δυναμικό ανάπτυξής του γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό όταν παρατείνεται η περίοδος κατοχής του περιουσιακού στοιχείου (συνήθως 7 – 10 χρόνια).
Την τελευταία δεκαετία, τα έσοδα από ξενοδοχεία στο κέντρο του Τορόντο παρουσίασαν μέσο ετήσιο σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 6,5%, υπερβαίνοντας την απόδοση άλλων κατηγοριών ακινήτων. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία προβλέπεται να συνεχίσουν να αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της αυξανόμενης ταξιδιωτικής ζήτησης και των προσπαθειών αναζωογόνησης των πόλεων.
Συγκριτικά, ο τομέας των κατοικιών αναμένεται να παραμείνει εύρωστος, επωφελούμενος από τη σταθερή ζήτηση για ενοικίαση και τις σταθερές αποδόσεις, που αποδίδονται ιδιαίτερα στην αύξηση του πληθυσμού. Ωστόσο, οι προοπτικές για τον τομέα των γραφείων είναι λιγότερο αισιόδοξες, δεδομένων των περισσότερο ή λιγότερο μόνιμων αλλαγών στη δυναμική του χώρου εργασίας που προκύπτουν από την άνοδο της εξ αποστάσεως εργασίας. Αυτές οι αλλαγές οδήγησαν σε διαρκή μείωση της ζήτησης για παραδοσιακούς χώρους γραφείων, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους και να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες της αγοράς.