Ξενοδοχείο στην Κρήτη με δωμάτια λαξευμένα μέσα στα βράχια
Ξενοδοχείο στην Κρήτη με δωμάτια λαξευμένα μέσα στα βράχια

Ξενοδοχείο στην Κρήτη με δωμάτια λαξευμένα μέσα στα βράχια

Το Acro Suites στέκεται πάνω σε απότομα βράχια με θέα το Αιγαίο
RE+D magazine
14.07.2022

Ένα ξενοδοχείο ευεξίας στην Κρήτης, το οποίο η οικογένειας Ορφανάκη τοποθέτησε πάνω από έναν βραχώδη γκρεμό με θέα τη θάλασσα, διαθέτει σουίτες που μοιάζουν με σπηλιές και ένα στούντιο γιόγκα με αψιδωτή οροφή από μπαμπού.

Η οικογένεια Ορφανάκη πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας το θέρετρο Acro Suites, με τη βοήθεια του αθηναϊκού αρχιτεκτονικού γραφείου Utopia Hotel Design και του σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Μάνου Κυπριτίδη.

acro-suites-crete-interior_dezeen_2364_col_9.jpg

Το συγκρότημα φιλοξενεί 49 σουίτες και βίλες, σε κτίρια κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο τοπικής προέλευσης, τα οποία σχεδιάστηκαν για να εναρμονίζονται με το περιβάλλον τους κατά μήκος του κόλπου του Μονοναύτη στην Κρήτη. Μέρος της πέτρας που χρησιμοποιήθηκε ανασκάφηκε απευθείας, ενώ η υπόλοιπη προήλθε από τον Ψηλορείτη.

Κάθε σουίτα του ξενοδοχείου έχει τη δική της ιδιωτική πισίνα θαλασσινού νερού με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και εσωτερικούς χώρους που επικεντρώνονται στη χρήση φυσικών υλικών. Μερικές από τις σουίτες λαξεύτηκαν από τον ίδιο το βράχο στον οποίο στέκεται η κατασκευή, με τμήματα του βράχου να αφήνονται εκτεθειμένα γύρω από τις βεράντες της πισίνας και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

acor suites.jpg

Πέρα, όμως, από την αίσθηση του επισκέπτη ότι βρίσκεται σε σπήλαιο, οι πέτρινοι τοίχοι βοηθούν επίσης στη διατήρηση μιας ευχάριστης θερμοκρασίας όλο το χρόνο, μειώνοντας την ανάγκη για θέρμανση και κλιματισμό.

Οι εξωτερικοί πέτρινοι τοίχοι του ξενοδοχείου φιλοτεχνήθηκαν από Κρητικούς γλύπτες, όπως και τα ειδικά κατασκευασμένα πήλινα φωτιστικά στις Cave Suites. Παράλληλα, ο interior Designer κος Κυπριτίδης συνεργάστηκε στενά με την οικογένεια Ορφανάκη στο σχεδιασμό του εστιατορίου Cremnos του ξενοδοχείου και του κοκτέιλ μπαρ Circle.

Το Utopia Hotel Design επικεντρώθηκε στη σχεδίαση του σπα, το οποίο διαθέτει οβάλ διάταξη και λείες πέτρινες επιφάνειες. Το κέντρο ευεξίας στεγάζει ένα βυζαντινό χαμάμ, μια φινλανδική σάουνα, δύο αίθουσες περιποίησης, μια εξωτερική πισίνα και μια θερμαινόμενη πισίνα. 

acro-suites-crete-interior_dezeen_2364_col_19-scaled.jpg

Το στούντιο γιόγκα Asana του ξενοδοχείου καλύπτεται από μια εντυπωσιακή αψιδωτή οροφή που κατασκευάστηκε κατά παραγγελία στην Κρήτη, χρησιμοποιώντας ξύλο και μπαμπού από την Ταϊλάνδη.

Η Δανάη και η Κωνσταντίνα Ορφανάκη είναι μέλη μιας επιφανούς κρητικής οικογένειας ξενοδόχων. Το Acro Suites είναι η τελευταία προσθήκη στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο των θέρετρων που καταγράφονται στην Κρήτη.