Ξεπέρασε το 7% το μέσο σταθερό επιτόκιο του 30ετους στεγαστικού δανείου στις ΗΠΑ
Ξεπέρασε το 7% το μέσο σταθερό επιτόκιο του 30ετους στεγαστικού δανείου στις ΗΠΑ

Ξεπέρασε το 7% το μέσο σταθερό επιτόκιο του 30ετους στεγαστικού δανείου στις ΗΠΑ

Ο συνολικός όγκος αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά 4,6% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Mortgage Bankers Association.
RE+D magazine
25.05.2023

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου βρέθηκε το μέσο σταθερό επιτόκιο του τριανταετούς στεγαστικού δανείου στις ΗΠΑ. Το μέσο σταθερό επιτόκιο του στεγαστικού ξεπέρασε το 7% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

Δύο είναι οι λόγοι που οδήγησαν τα επιτόκια ανοδικά την περασμένη εβδομάδα με τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια να υποχωρεί. Αφενός λογω της βεβαιότητας σχετικά με το τι θα κάνει η Federal Reserve με τα επιτόκια, δεδομένης μιας ακόμα ισχυρότερης οικονομίας. Αφετέρου η μάχη για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και η πιθανότητα χρεοκοπίας των ΗΠΑ. 

Ο συνολικός όγκος αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά 4,6% την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, και ήταν 30% χαμηλότερες σε σχέση με την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Mortgage Bankers Association (MBA).

Το μέσο εβδομαδιαίο επιτόκιο συμβολαίου για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με συμβατά υπόλοιπα δανείων ($726.200  ή λιγότερο) αυξήθηκε στο 6,69% για δάνεια με προκαταβολή 20%, σύμφωνα με την MBA. Αυτό το ποσοστό ήταν 5,46% την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου μειώθηκαν κατά 5% από την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν 44% χαμηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε δύο μήνες. 

Όχι μόνο υπάρχουν πολύ λίγοι δανειολήπτες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια αναχρηματοδότηση, δεδομένου ότι τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλότερα πριν από ένα χρόνο, αλλά οι τράπεζες έχουν αυστηροποιήσει τον δανεισμό λόγω των πρόσφατων τραπεζικών πτωχεύσεων.