Ξύλινα κτίρια Vs κτίρια από σκυρόδεμα και χάλυβα
Ξύλινα κτίρια Vs κτίρια από σκυρόδεμα και χάλυβα

Ξύλινα κτίρια Vs κτίρια από σκυρόδεμα και χάλυβα

Το ξύλο ως σημαντική εναλλακτική λύση για «πράσινη» δόμηση
Βάλια Πολίτη
16.12.2022

Την τελευταία δεκαετία επικρατεί μια τάση εξερεύνησης νέων δομικών υλικών, με τα ξύλινα κτίρια να αποτελούν μια σημαντική εναλλακτική λύση για «πράσινη» δόμηση, οικονομικά ανταγωνιστική η οποία προτείνεται ως κατάλληλη να αντικαταστήσει κυρίαρχα δομικά υλικά, όπως το σκυρόδεμα και το χάλυβα.

Δύο από τα πιο ευρέως διαδεδομένα υλικά σύνθετης δομικής ξυλείας αποτελούν η σταυρωτή επικολλητή ξυλεία (Cross laminated timber - CLT) και επικαλυμμένη πολυστρωματική ξυλεία (glue-laminated timber-glulam).
Το 2022 δημιουργήθηκαν μια σειρά από κτίρια από τα εν λόγω υλικά, από πολυώροφους ουρανοξύστες και εργοστάσια μέχρι γήπεδα και πολυτελείς κατοικίες πολυπαρουσιάζοντας εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία - σε κλίμακα αλλά και σε μορφή.

 

bert-studio-precht-architecture-modular-treehouse-christian-flatscher_dezeen_2364_sq6-852x852.jpg

Bert, Αυστρία, από το Αρχιτεκτονικό στούντιο Precht 

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα διαμορφωμένα κτίρια της χρονιάς, οι σωληνοειδείς κατοικίες Bert, εμπνεύστηκαν από χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Τέσσερις από τις στρογγυλεμένες κατασκευές χτίστηκαν ως ξενώνες για το εστιατόριο Steirereck am Pogusch στο αγροτικό χωριό Pogusch. 

Κάθε ένα από τα κτίρια, τα οποία είναι καλυμμένα με βότσαλα και διαθέτουν μεγάλα στρογγυλά παράθυρα, με εξαρτήματα που κατασκευάστηκαν απομακρυσμένα από καμπυλωτή σταυρωτή επικολλητή ξυλεία και συναρμολογήθηκαν στον τελικό προορισμό. 

  

more-cabin-kariouk-architects-cantilevers-canada_dezeen_2364_col_23-852x1065.jpg


MORE Cabin, Καναδάς, από την Kariouk Architects 

 Αυτή η εντυπωσιακή εξοχική κατοικία σχεδιάστηκε από την Kariouk Architects για να ξεχωρίζει από το φυσικό της περιβάλλον, με θέα σε μια λίμνη στο Κεμπέκ. 

Η κατοικία κατασκευάστηκε από έναν συνδυασμό δοκών glulam, πάνελ CLT και πρόσθετων χαλύβδινων στηριγμάτων. 

  

Perkins-Will-Camp-Lakota-California_dezeen_2364_col_18-852x1277.jpg


Camp Lakota, ΗΠΑ, από την Perkins&Will 

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Perkins&Will χρησιμοποίησε μαζική ξυλεία για να δημιουργήσει 24 καμπίνες και μια τραπεζαρία 1.022 τ.μ. σε καμπιγκ πολυτελείας στο Greater Los Angeles της Καλιφόρνια. 

Κάθε καμπίνα στο Camp Lakota κατασκευάστηκε από ξύλινα δομικά μονωμένα πάνελ (SIP) και στηρίχτηκε σε ξύλινο σκελετό, ενώ η κύρια αίθουσα είναι κατασκευασμένη από επικαλυμμένη πολυστρωματική ξυλεία. 

  

kirkland-fraser-moor-ashraya-house-chiltern-hills-area-of-outstanding-natural-beauty_dezeen_2364_sq_0.jpg


Ashraya, Ηνωμένο Βασίλειο, του Kirkland Fraser Moor 

Το χαρακτηριστικό σπίτι Ashraya, χτισμένο στην περιοχή Chiltern Hills με εξαιρετική φυσική ομορφιά, περικλείεται από μια μεγάλη αψίδα CLT. 

Με μια οροφή καλυμμένη από γρασίδι, το σπίτι σχεδιάστηκε για να είναι ταυτόχρονα σύγχρονο και να ενσωματώνεται στο τοπίο. Μαζί με τη δομή της ξύλινης στέγης, οι εσωτερικοί τοίχοι κατασκευάστηκαν από μπλοκ κιμωλίας για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σπιτιού. 

  

vestre-big-the-plus_dezeen_2364_col_17-852x645.jpg


Εργοστάσιο The Plus, Νορβηγία, από την BIG

Μέσα σε ένα νορβηγικό δάσος, το εργοστάσιο The Plus σχεδιάστηκε από το δανικό στούντιο BIG για να είναι το "πιο φιλικό προς το περιβάλλον εργοστάσιο επίπλων στον κόσμο" για την εταιρεία κατασκευής επίπλων εξωτερικού χώρου Vestre. 

Το ενεργειακά παθητικό εργοστάσιο, το οποίο κατασκευάστηκε από ξυλεία και glulam με πιστοποίηση PEFC, είναι διαρρυθμισμένο σε τέσσερις πτέρυγες διπλού ύψους που προεκτείνονται ακτινωτά από έναν κεντρικό χώρο γραφείων, με την κάθε πτέρυγα να στεγάζει ένα διαφορετικό στάδιο της γραμμής παραγωγής της εταιρείας. 

  

Hayward-Field-SRG-Partnership-Eugene_dezeen_2364_sq-852x852.jpg


Hayward Field, ΗΠΑ, από την SRG Partnership 

Η αρχιτεκτονική εταιρεία SRG Partnership με έδρα το Σιάτλ πρόσθεσε ένα θόλο ETFE που υποστηρίζεται από μια δομή επικαλυμμένη πολυστρωματική ξυλεία στο Hayward Field, που αποτελεί την εγκατάσταση στίβου για το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. 

Ο θόλος υψώνεται από τα καθίσματα σε ελαφρώς καμπύλες καμάρες ως φόρο τιμής στα δάση του Βορειοδυτικού Ειρηνικού. 


 

ascent-tower-by-korb-associates-architects-milwaukee_dezeen_2364_col_1-1-852x1278.jpg


Ascent, ΗΠΑ, από την Korb + Associates Architects

Στα 86,6 μέτρα ύψος, ο οικιστικός πύργος Ascent στο Ουισκόνσιν έγινε επίσημα το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο για το 2022, αντικαθιστώντας το Mjøstårnet ύψους 85,4 μέτρων στη Νορβηγία. 

Σχεδιασμένος από την Korb + Associates Architects, ο πύργος 25 ορόφων διαθέτει βάση, ανελκυστήρα και σκάλες από σκυρόδεμα, ενώ το υπόλοιπο οικοδόμημα είναι κατασκευασμένο από CLT και glulam. Περιλαμβάνει πολυτελή διαμερίσματα στα ανώτερα επίπεδα και καταστήματα λιανικής στο ισόγειο. 

  

un-offices-som-burkhardt-partners-lake-geneva_dezeen_2364_sq_6-852x852.jpg


Γραφεία ΟΗΕ, Ελβετία, από τους Skidmore Owings & Merrill και Burckhardt+Partner 

Χτισμένο στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, αυτό το υβριδικό οικοδομικό τετράγωνο γραφείων με μαζική ξυλείας και σκυρόδεμα έκτασης 24.000 τ.μ. σχεδιάστηκε από τους Skidmore Owings & Merrill και Burckhardt+Partner. 

Σχεδιασμένο για να φιλοξενεί 1.500 άτομα προσωπικό, το κτίριο έχει σχεδιαστεί γύρω από δύο αυλές σε σχήμα διαμαντιού με μεγάλες ποσότητες υαλοπινάκων που προσφέρουν θέα σε όλη την έκταση των εγκαταστάσεων και τη λίμνη της Γενεύης. 

  

kings-cross-sports-hall-cross-laminated-timber-bennetts-associates-london_dezeen_2364_sq_21-852x852.jpg


King's Cross Sports Hall, Ηνωμένω Βασίλειο, από την Bennetts Associates

Το στούντιο Bennetts Associates του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό CLT και glulam για να δημιουργήσει το King's Cross Sports Hall στο Λονδίνο, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως Κέντρο Κατασκευαστικών Δεξιοτήτων. 

Χτισμένο στα βόρεια του King's Cross, το αθλητικό κέντρο σχεδιάστηκε για να γίνει ελαφριά κατασκευή, δεδομένου ότι βρίσκεται τρία μέτρα πάνω από μια σιδηροδρομική σήραγγα. 


Πηγή: Dezeen