"Ξύπνησαν" τα deals στην αγορά γραφείων του Λονδίνου
"Ξύπνησαν" τα deals στην αγορά γραφείων του Λονδίνου

"Ξύπνησαν" τα deals στην αγορά γραφείων του Λονδίνου

Σύμφωνα με την Knight Frank καταγράφεται άνοδος 300% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν υπήρχαν συναλλαγές αξίας £1,2 δισ.
Ειρήνη Θεοφανίδου
28.03.2022

Η αγορά γραφείων στο κεντρικό Λονδίνο σημείωσε τζίρο από επενδύσεις ύψους £5 δισ. από την αρχή του τρέχοντος έτους, καθώς η εμπιστοσύνη εγχώριων και ξένων επενδυτών επέστρεψε.

Οπως αναφέρει η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank καταγράφεται άνοδος 300% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν υπήρχαν συναλλαγές αξίας £1,2 δισ.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν συμφωνίες γραφείων στο κέντρο του Λονδίνου αξίας £5,8 δισ. με θεσμικούς επενδυτές να στοχεύουν σε ασφαλείς ευκαιρίες για εισόδημα και πράσινα ασφάλιστρα.

Οι συμφωνίες που θα ολοκληρωθούν εφέτος περιλαμβάνουν την πώληση £1,2 δισ. του κτιρίου 5 Broadgate από την CK Asset Holdings, που φιλοξενούσε τα κεντρικά της UBS, την εξαγορά του ουρανοξύστη The Scalpel ύψους £718 εκατ από την Ho Bee Land του μεγιστάνα Chua Thian Poh από την Σιγκαπούρη και την απόκτηση της Sun Venture από την 120 Moorgate με πωλητή την WeWork-let ύψους £120 εκατ.

Οι συμφωνίες αφρορούσαν κυρίως περιουσιακά στοιχεία γραφείων της πρωτεύουσας με υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με άλλες πόλεις λέει η Knight Frank συμπληρώνοντας ότι αυτόν τον μήνα το αυστραλιανό συνταξιοδοτικό ταμείο Australian Super εισέφερε £290 εκατ για το 50% στο έργο 53 στρεμμάτων της British Land Canada Water Masterplan. Η ανάπτυξη μικτής χρήσης θα ολοκληρωθεί τα επόμενα 10 χρόνια και θα διαθέτει χώρους γραφείων.

Νέες επιχειρηματικές περιοχές όπως το Canada Water προσελκύουν επίσης τα βλέμματα μακροπρόθεσμων επενδυτών, σύμφωνα με τον Shabab Qadar, τον συνεργάτη της Knight Frank στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τρέχουσα ζήτηση ενεργών κατοίκων ανέρχεται σε 7,6 m², υποδηλώνοντας μεγάλη ροή μελλοντικών συναλλαγών. Περίπου 24,5 τετραγωνικά πόδια της μίσθωσης πρόκειται να λήξει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια - καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να αναθεωρήσουν τα μοντέλα εργασίας τους και να προσαρμόστουν σε έναν κόσμο μετά τα lockdown.