Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για το «2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας - Ελλάδας» και της ενότητας “Talks” του θεσμού “The Ellinikon Moments”.
Στην ομιλία του, με θέμα «Η επανασύνδεση της Αρχιτεκτονικής με τη Φύση», ο KUMA Kengo τόνισε ότι η πολιτισμική ανταλλαγή υπήρξε πάντα κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία νέων ιδεών, και φυσικά νέας αρχιτεκτονικής. Μέσα από μία σειρά έργων του γραφείου του σε Ιαπωνία, Ευρώπη και Αμερική, παρουσίασε τη διαρκή του προσπάθεια να αξιοποιήσει τοπικά υλικά και τεχνικές κατασκευής στον εκάστοτε τόπο.
Κατά αυτόν τον τρόπο, μια ιδιότυπη μορφή πολιτισμικής ανταλλαγής λαμβάνει χώρα και βρίσκει έκφραση μέσα από την υλικότητα, παράγοντας χώρους ταυτόχρονα πρωτότυπους, και οικείους. Κλείνοντας ανέφερε πως μέσα από την έντονη ενασχόλησή του με την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, ανακάλυψε πολλές ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, ειδικά στην αγάπη των δύο λαών για τη φύση και για μία αρχιτεκτονική που γεννιέται μέσα από το τοπίο.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Koichi Ito, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε σχετικά: «Η αρχιτεκτονική είναι ένα πεδίο της ανθρώπινης δημιουργικότητας όπου Έλληνες και Ιάπωνες έχουν συμβάλει σχεδιαστικά και φιλοσοφικά σε σημαντικό βαθμό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, η διάλεξη του κ. Kengo Kuma, είναι μεταξύ των κορυφαίων από μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό αυτής της χρονιάς, η οποία σηματοδοτεί την 125η επέτειο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και έχει ανακηρυχθεί ως Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας».
Παράλληλα, το The Ellinikon Experience Centre φιλοξένησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με φοιτητές αρχιτεκτονικής από την Ιαπωνία και την Ελλάδα.
Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών εργαστηρίων «Υλικοί Πολιτισμοί: ο τρόπος του ξύλου και ο τρόπος της πέτρας» που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ιαπωνίας, με την υποστήριξη της Alberta Shipmanagement και της Kuma Lab.
Τα εργαστήρια αυτά που πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά σε Ιαπωνία και Ελλάδα, συντόνισαν ο κ. KUMA Kengo, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Kengo Kuma & Associates και ο Δρ. Βασίλης Γκανιάτσας, Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την οργανωτική καθοδήγηση παρείχαν ο κ. Hirano Toshiki, Project Assistant Professor, Kuma Lab, University of Tokyo και ο κ. Άρης Καφαντάρης, Chief Project Manager, Kengo Kuma & Associates Tokyo.