Κύπρος: Αυξάνονται οι τιμές στην α κατοικία "Μένουν" πίσω τα εξοχικά
Κύπρος: Αυξάνονται οι τιμές στην α κατοικία "Μένουν" πίσω τα εξοχικά

Κύπρος: Αυξάνονται οι τιμές στην α κατοικία "Μένουν" πίσω τα εξοχικά

Σταθεροποιητικές τάσεις για Γραφεία και Αποθήκες, σε πτωτική τροχιά παραμένει το retail.
Ειρήνη Θεοφανίδου
11.06.2024

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζει για το α' τρίμηνο του 2024 η αγορά ακινήτων της Κύπρου στις περισσότερες κατηγορίες με εξαίρεση τα οικιστικά ακίνητα που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με αξιοσημείωτες αυξήσεις σε Λευκωσία και Πάφο.

Οριακές είναι οι αυξήσεις που κατέγραψαν οι Αποθήκες και τα Γραφεία, με τις καλύτερες επιδόσεις να σημειώνονται στην Λευκωσία για την πρώτη κατηγορία και στη Λάρνακα για τη δεύτερη, ενώ μηδενική άνοδο σημείωσε το λιανεμπόριο, με οριακή πτώση στη Λάρνακα, συνεχίζοντας την τάση από το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Πτωτική πορεία σημειώνουν οι αξίες των Αποθηκών σε Λεμεσό και Πάφο, ενώ η Πάφος κατέγραψε πτώση και στο retail".

Kpmg-cyprus1Q24.jpg

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι αξίες των ενοικίων παρουσίασαν αυξήσεις, με τα ακίνητα του οικιστικού τομέα (διαμερίσματα, κατοικίες) να κατέχουν το προβάδισμα. Συνολικά, ο Δείκτης παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης στις περισσότερες κατηγορίες με κάποιες θετικές επιδόσεις να σημειώνονται επίσης.

Ο τομέας των εξοχικών παρέμεινε αμετάβλητος κατά το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε αντίθεση με τη γενικά θετική τάση των τελευταίων ετών. Και τούτο, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, η Κύπρος έκανε "στροφή" σε άλλες κατηγορίες όπως τα Data Centers και η εφοδιαστική αλυσίδα τομείς που προσέλκυσαν εκατοντάδες υπαλλήλους με μόνιμη θέση εργασίας και κατ' επέκταση ενίσχυσαν εκτός από τα διαμερίσματα και άλλες κατηγορίες όπως τα σχολικά κτίρια, το λιανεμπόριο τροφίμων κ.ά.

Kpmg-cyprus-yields1Q24.jpg