Κύριες κατοικίες στην Ευρώπη αναζητούν οι Αμερικανοί
Κύριες κατοικίες στην Ευρώπη αναζητούν οι Αμερικανοί

Κύριες κατοικίες στην Ευρώπη αναζητούν οι Αμερικανοί

Γιατί καταφεύγουν στη μετεγκατάσταση στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Βάλια Πολίτη
08.08.2022

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί μετακομίζουν στην Ευρώπη, παρακινούμενοι από το αυξανόμενο κόστος ζωής, τις διογκωμένες τιμές των κατοικιών, το ισχυρό δολάριο και την πολιτική δυσφορία στη χώρα τους. Η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Γαλλία αποτελούν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Σύμφωνα με τη Sotheby's International Realty, τα αιτήματα από Αμερικανούς που επιθυμούν να μετακομίσουν στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το γεγονός αυτό έρχεται μετά τη σημαντική αύξηση των Αμερικανών που επισκέφτηκαν την χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2019.

Στη Γαλλία και την Ιταλία, η ζήτηση των Αμερικανών είναι η υψηλότερη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Τζακ Χάρις, ειδικό στον τομέα των ακινήτων της Knight Frank. Επιπλέον, οι Αμερικανοί αποτέλεσαν το 12% εσόδων της Sotheby's από την Ιταλία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με μόλις 5% την ίδια περίοδο πέρσι.

Παραδοσιακά, οι συνταξιούχοι και οι εύποροι ήταν οι κύριοι Αμερικανοί αγοραστές ακινήτων στην Ευρώπη. Όμως, η σχετικά φθηνή στέγαση —ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις— και η άνοδος της απομακρυσμένης εργασίας έχουν κάνει τη Γηραιά Ήπειρο δελεαστική για ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι νεότεροι και βρίσκονται εκ των πραγμάτων εκτός αγοράς κατοικίας στην πατρίδα τους. Τα αυξανόμενα ποσοστά εγκληματικότητας σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ και οι πολιτικές διαμάχες οδήγησαν επίσης τους Αμερικανούς να αναζητήσουν έναν πιο ήσυχο τρόπο ζωής, ενισχυμένο από ένα ευρώ που μόλις έπεσε σε ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Stephanie Synclair, η οποία πλήρωνε 3.000 δολάρια το μήνα για να νοικιάσει ένα σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων στην Ατλάντα και δεν κατάφερε να αυξήσει τη μηνιαία δαπάνη της αρκετά ώστε να αγοράσει ένα σπίτι εκεί, παρόλο που διέθετε επιπλέον $300.000 σε μετρητά. Τελικά, κατέφυγε στην Ιταλία, όπου μπόρεσε να αγοράσει ένα σπίτι 288 τ.μ. στο Mussomeli της Σικελίας, καθώς και ένα μικρότερο σπίτι πιο δίπλα και ένα κατάστημα 75 τ.μ. — όλα με μόλις 60.000 ευρώ.

Σκοπεύει να εργαστεί εξ αποστάσεως και τονίζει πως δεν θα σκεφτόταν να μετακομίσει στην Ιταλία, αν η κατάσταση της στεγαστικής αγοράς στην Αμερική δεν ήταν τόσο έκρυθμη. Η μέση τιμή ενός σπιτιού στην Ατλάντα έφτασε τα 404.575 δολάρια στις 30 Ιουνίου, αυξημένη κατά 19% από το προηγούμενο έτος, τη στιγμή που ένα ακίνητο 75 τ.μ. στο Παλέρμο της Σικελίας κόστιζε περίπου € 86.560 ευρώ, σύμφωνα με διαδικτυακές πλατφόρμες ακινήτων.

«Το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης έχει καταστίσει πιο ακριβό το να ζει κανείς σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ, σε σύγκριση με στις ευρωπαϊκές πόλεις», δήλωσε ο Michael Witkowski, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων μεταναστών ECA international με έδρα τις ΗΠΑ, στη Bloomberg. «Οι ακριβές τιμές των κατοικιών καθώς και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και οι πολιτικές εντάσεις είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξανόμενη γοητεία της Ευρώπης».

Ωστόσο, φορολογικά ζητήματα μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ φορολογούν όλους τους πολίτες τους, ανεξάρτητα από το πού μένουν, και η εργασία εξ αποστάσεως από άλλη χώρα για μια αμερικανική εταιρεία, μπορεί να δημιουργήσει φορολογικούς πονοκεφάλους στον εργοδότη και στον υπάλληλο.

Για να αντιμετωπίσει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, η Ιταλία σκοπεύει να προσφέρει βίζα εξ αποστάσεως εργασίας για αλλοδαπούς. Η ιταλική κυβέρνηση εισήγαγε επίσης ένα πρόγραμμα το 2019 για την πώληση κατοικιών του ενός ευρώ σε αγροτικές περιοχές σε ξένους αγοραστές που θα πληρώσουν για ανακαινίσεις και θα τονώσουν την τοπική οικονομία.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, εκτός από το καθεστώς της Golden Visa, φορολογικά κίνητρα παρέχονται σε συνταξιούχους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στη χώρα μας.

Η Ιβηρική Χερσόνησος έχει γίνει επίσης δημοφιλής προορισμός, με χρυσές βίζες να προσφέρονται υπό προϋποθέσεις τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία. Ο αριθμός των Αμερικανών που διαμένουν στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 45% το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Στην Ισπανία, η οποία έχει τον μεγαλύτερο αμερικανικό πληθυσμό στην Ευρώπη, ο αριθμός των κατοίκων που έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 13% μεταξύ 2019 και 2021 και η ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται φέτος, σύμφωνα με την Alejandra Vanoli, διευθύνουσα σύμβουλο του ισπανικού κτηματομεσιτικού γραφείου Viva.

Είναι προφανές ότι το κλίμα είναι επί της παρούσης έφορο για την προσέλκυση Αμερικανών πολιτών σε χώρες της Μεσογείου. Το στοίχημα είναι οι κυβερνήσεις να παρέχουν σωστά και δίκαια κίνητρα, με κύριο ζητούμενο τη δημιουργία μακροχρόνιων και ουσιαστικών δεσμών αυτής της νέας γενιάς μετοίκων με τα καινούρια τους σπίτια, δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.