Λογιστική άνθρακα για τα ακίνητα
Λογιστική άνθρακα για τα ακίνητα

Λογιστική άνθρακα για τα ακίνητα

Πώς λειτουργεί η στη διαδικασία μέτρησης ισοδύναμης ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου.
Share Copy Link
Βάλια Πολίτη
03.10.2024

Η λογιστική του άνθρακα έχει αναδειχθεί ως κρίσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Καθώς οι κανονισμοί γίνονται αυστηρότεροι και οι ενδιαφερόμενοι απαιτούν περισσότερη διαφάνεια από τις εταιρείες ακινήτων, η ανάγκη για ακριβή καταγραφή του άνθρακα αυξάνεται σημαντικά.

Η λογιστική άνθρακα αναφέρεται στη διαδικασία μέτρησης και αναφοράς της ισοδύναμης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει ένα κτήριο ή ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων για μια συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες εκπομπές, όπως αυτές από την επιτόπια καύση καυσίμου, όσο και τις έμμεσες εκπομπές, όπως αυτές που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και τον ενσωματωμένο άνθρακα στα δομικά υλικά.

 Η λογιστική άνθρακα για εταιρείες και κεφάλαια ακινήτων περιλαμβάνει συνήθως τα ακόλουθα βήματα:

  1. Συλλογή δεδομένων που σχετίζονται την κατανάλωση ενέργειας, τη χρήση υλικών, τη μεταφορά και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Η συλλογή δεδομένων πρέπει να πραγματοποιείται από διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών ακινήτων, των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και των διαχειριστών κεφαλαίων, καθώς αυτά τα δεδομένα συχνά δεν οργανώνονται αρχικά για μη χρηματοοικονομικές αναφορές. Ο εξορθολογισμός αυτής της ροής εργασίας μεταξύ πολλών ενδιαφερόμενων μερών απαιτεί πολλή ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασία.
  2. Υπολογισμός εκπομπών, με τη χρήση τυποποιημένων μεθοδολογιών για τη μετατροπή αυτών των δεδομένων σε εκπομπές ισοδύναμου άνθρακα. Ωστόσο, οι υπολογισμοί εκπομπών για ακίνητα απαιτούν συχνά προσεκτική εξέταση διαφόρων εξαιρέσεων και αποκλίσεων. Ενδεικτικά, κατά τη σύγκριση της έντασης εκπομπών GHG κτιρίων, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, τα ποσοστά κενών χώρων και η χρονική συνιστώσα της συλλεγόμενης κατανάλωσης ενέργειας (π.χ. εάν συλλέχθηκαν μόνο για 6 από τους 12 μήνες κατανάλωσης ενέργειας). Επιπλέον, οι εκπομπές άνθρακα πρέπει να κατανεμηθούν στο Πεδίο 1, 2 και 3. Ορισμένες εταιρείες αναφέρουν ακόμη και εκπομπές Πεδίου 4, οι οποίες αντιπροσωπεύουν εκπομπές άνθρακα που αποφεύγονται λόγω συγκεκριμένων μέτρων που εφαρμόζονται στα κτίρια.
  3. Η διαδικασία αναφοράς, η οποία σηματοδοτεί την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων σε ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, των ρυθμιστικών αρχών και του κοινού, σύμφωνα με κανονισμούς όπως CSRD, SFDR, SDR ή/και πλαίσια όπως GRI, SASB, CDP, CRREM, GRESB και EPRA sBPR.
  4. Στρατηγικές μείωσης, οι οποίες αφορούν τον εντοπισμό ευκαιριών για τη μείωση των εκπομπών, όπως η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή η επιλογή υλικών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Επιπλέον, η παρακολούθηση των οδών μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου που παρέχονται από πρωτοβουλίες όπως το Carbon Risk Real Estate Monitor (CRREM) συμβάλλει στην ευθυγράμμιση με τον στόχο της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 ή νωρίτερα.

 

Η λογιστική άνθρακα στα ακίνητα διαμορφώνεται όλο και περισσότερο σύμφωνα με τη κλασική χρηματοοικονομική λογιστική, η οποία προσφέρει εμπειρία σε μακροχρόνιες πρακτικές για τη διασφάλιση ακρίβειας, διαφάνειας και υπευθυνότητας. Για να διασφαλιστεί ότι η λογιστική του άνθρακα είναι εξίσου ισχυρή, είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται παρόμοιες διαδικασίες:

  • Έλεγχοι ποιότητας δεδομένων: Ακριβώς όπως η χρηματοοικονομική λογιστική απαιτεί σχολαστική εισαγωγή και επικύρωση δεδομένων, η λογιστική άνθρακα πρέπει να περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους ποιότητας δεδομένων. Η βάση της αξιόπιστης αναφοράς άνθρακα είναι η διασφάλιση ότι τα δεδομένα που συλλέγονται είναι ακριβή και αξιόπιστα.
  • Ροές διαδικασιών και οριστικοποίησης: Στη χρηματοοικονομική λογιστική, οι διαδικασίες είναι ξεκάθαρα καθορισμένες και τα δεδομένα πρέπει να περάσουν από πολλαπλά επίπεδα αναθεώρησης και οριστικοποίησης. Ομοίως, στη λογιστική άνθρακα, θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς ροές διεργασιών όπου τα δεδομένα συλλέγονται, επανεξετάζονται και εγκρίνονται από εξουσιοδοτημένο προσωπικό για να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η λογοδοσία.
  • Τήρηση του Πρωτοκόλλου GHG: Η επεξεργασία δεδομένων σύμφωνα με το πρωτόκολλο GHG είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον τομέα των ακινήτων, όπου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ειδικοί κανόνες, όπως η εξέταση των μοναδικών χαρακτηριστικών διαφορετικών τύπων κτιρίων και λειτουργιών και η κατάλληλη κατηγοριοποίηση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών.
  • Διαφανείς αναφορές: Όπως και με τις οικονομικές καταστάσεις, οι εκθέσεις άνθρακα πρέπει να είναι διαφανείς και εύκολα κατανοητές. Αυτή η διαφάνεια είναι απαραίτητη, ώστε να είναι σε θέση οι ελεγκτές να επαληθεύουν τα δεδομένα και οι ενδιαφερόμενοι φορείς να εμπιστεύονται τα αναφερόμενα στοιχεία. Ακόμα και τυχόν εξαιρέσεις ή διορθώσεις θα πρέπει να αναφέρονται και να κοινοποιούνται στα ενδιαφερόμενα μέρη.

 Καθώς ο κλάδος των ακινήτων συνεχίζει να εξελίσσεται, η λογιστική του άνθρακα θα γίνεται όλο και πιο σημαντική. Μιμούμενη την αυστηρότητα των διαδικασιών χρηματοοικονομικής λογιστικής, η λογιστική άνθρακα μπορεί να επιτύχει το ίδιο επίπεδο ακρίβειας, διαφάνειας και αξιοπιστίας. Οι πλατφόρμες δεδομένων θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο σε αυτόν τον μετασχηματισμό, καθιστώντας ευκολότερη τη μέτρηση, τη διαχείριση και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. 

 

Πηγή: GRESB