Η τάση αυτή έχει κυριαρχήσει και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί επενδυτικοί όμιλοι προχώρησαν στην ανακατασκευή και ανακαίνιση ακινήτων και στην επανατοποθέτησή τους στην αγορά, κυρίως ως χώρους φιλοξενίας (π.χ. ξενοδοχεία, διαμερίσματα για βραχυχρόνιες μισθώσεις), και λιγότερο ως γραφεία ή χώρους λιανικής.
Ωστόσο, αυτό δεν παύει να είναι μια περίπλοκη και δαπανηρή διαδικασία, ενώ πολλά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, προκειμένου να εντοπιστεί η πραγματική ευκαιρία και να μετριαστούν οι σχετικοί κίνδυνοι.
Σύμφωνα με την έρευνα της JLL, Unlocking Value through strategic repositioning, η οποία επικεντρώνεται αρχικά στα ακίνητα που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, η επανατοποθέτηση ακινήτων, αν και συχνά απαραίτητη -ή ακόμα και αναπόφευκτη- δεν παύει να αποτελεί πρόκληση, τόσο για τους ιδιοκτήτες, όσο και για τους επενδυτές.
Από την σκοπιά τους, οι ιδιοκτήτες εστιάζουν στην προστασία του εισοδήματος, στο κέρδος και στον μετριασμό του κινδύνου, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επανεκτιμούν τα περιουσιακά τους στοιχεία για να κατανοήσουν την υψηλότερη και βέλτιστη χρήση.
Η βιωσιμότητα είναι επί της παρούσης άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βελτιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων καθώς η διαφορά απόδοσης μεταξύ βιώσιμων και «παραδοσιακών» κτιρίων, η γνωστή συζήτηση green premium έναντι του brown discount, είναι πλέον εμφανής.
Πού βρίσκονται, όμως, οι ευκαιρίες;
Μεγάλο μέρος των πρόσφατων αντίστοιχων επενδύσεων αφορά σε μετατροπή «επαγγελματικών ακινήτων σε κατοικία». Υπάρχει, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κίνδυνος να αγνοηθεί η πραγματική ευκαιρία προστιθέμενης αξίας και οι ιδιοκτήτες δυνητικά να κλείσουν την πόρτα σε ταχέως αναδυόμενες αγορές, όπως η δημιουργία χώρων βιοεπιστημών, υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και κατοικιών για ειδικές ομάδες (π.χ. συνταξιούχους), καθώς και στη μετατροπή πάρκων λιανικής σε κόμβους εφοδιαστικής ή κέντρα δεδομένων.
Αν και το λιανεμπόριο είναι ο κλάδος που επλήγη περισσότερο από τις διαρθρωτικές αλλαγές, με πρωτεργάτη την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου για καθημερινές συναλλαγές, καθιστώντας την αλλαγή χρήσης των εν λόγω ακινήτων επιτακτική ανάγκη, η JLL προειδοποιεί ότι η επανατοποθέτηση περιουσιακών στοιχείων αποτελεί ένα πολύ ευρύτερο ζήτημα για την αγορά ακινήτων. Αργά η γρήγορα, όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα επηρεαστούν, από τους χώρους στάθμευσης μέχρι τα γραφεία, χάρη σε ισχυρές παραμέτρους, όπως η τεχνολογία, οι δημογραφικές αλλαγές και, φυσικά, η πανδημία COVID-19.
Πως εξελίσσεται, η εν λόγω τάση στην Ελληνική αγορά;
Απαντήστε στην έρευνα για την επανατοποθέτηση ακινήτων στην Ελλάδα, για να συμβάλλετε στη βολιδοσκόπηση της πρόθεσης του ελληνικού real estate.
Η έρευνα πραγματοποιείται από το ered.gr, σε συνεργασία με την RICS Advisory Board in Greece, και τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν στο φετινό 16o RED Meeting Point 2023, που θα πραγματοποιηθεί 3-4 Μαΐου στο Ωδείο Αθηνών.