"Μαγνήτης" το χρηματιστηριακό ταμπλό για τις εταιρίες ακινήτων
"Μαγνήτης" το χρηματιστηριακό ταμπλό για τις εταιρίες ακινήτων

"Μαγνήτης" το χρηματιστηριακό ταμπλό για τις εταιρίες ακινήτων

Οι εταιρείες επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα γύρω από την ελληνική οικονομία.
Ειρήνη Θεοφανίδου
03.05.2022

"Ψήφο εμπιστοσύνης" δίνουν και πάλι μεγάλες εγχώριες εταιρίες στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς μετά από αρκετά χρόνια απραξίας αυτό το διάστημα αρκετοί είναι οι φάκελοι που... μαζεύονται στις αρμόδιες αρχές για την είσοδό τους στην κύρια αγορά.

Το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ελληνική οικονομία (αναβαθμίσεις ξένων οίκων, Ταμείο Ανάκαμψης, αύξηση τουριστικών ροών κ.ά) και η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη ο οποίος παρά την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις έκλεισε και τον Απρίλιο με κέρδη άνω του 7% επιχειρούν να εκμεταλλευτούν και οι εταιρίες του κλάδου ακινήτων.

Βασικό στόχο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Trade Estates, θυγατρικής εταιρείας ακινήτων του Ομίλου Fourlis, αποτελεί η είσοδό της στο χρηματιστήριο, ωστόσο, η διοίκηση του ομίλου περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες στην αγορά για να το πραγματοποιήσει. Οπως έχει αναφέρει, μάλιστα, σκοπεύει να διατηρήσει ποσοστό κάτω του 50% στην ΑΕΕΑΠ, συνοπολογίζοντας και την ελεύθερη διασπορά.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Φουρλή το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει όλα τα ιδιόκτητα ακίνητα του Ομίλου Fourlis τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία των IKEA, τα logistics σε Σχηματάρι και Οινόφυτα, καθώς και ένα επενδυτικό ακίνητο λιανικής στην Ελλάδα. Οπως έχει δηλώσει και κατά το παρελθόν η διοίκηση της εταιρείας "στόχο" για τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου θα αποτελέσουν ακίνητα μεγάλης επιφάνειας (Big Boxes) και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Παράταση έως τον Οκτώβριο για την Noval

Περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 έχει η Noval Property ΑΕΕΑΠ για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστηριακό ταμπλό. H εταιρεία, μέλος του ισχυρού Ομίλου Βιοχάλκο και δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία ακινήτων μετά την Prodea Investments, "τρέχει" στην παρούσα φάση επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €316 εκατ. Σχολιάζοντας πρόσφατα τα αποτελέσματα της Noval ο κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, CEO της εταιρείας, τόνισε ότι "η σημαντική αύξηση των εσόδων και των καθαρών κερδών κατά το 2021, σε συνδυασμό μεταξύ άλλων με την επιτυχημένη έκδοση το Δεκέμβριο 2021 του πράσινου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνουν την ικανότητά μας να υλοποιούμε το επενδυτικό και αναπτυξιακό πρόγραμμά μας προς όφελος των συμμετόχων μας. Βασικός πυλώνας της επενδυτικής μας στρατηγικής είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση έργων αξιοποίησης και ανάπλασης ακινήτων σε σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις με διεθνείς προδιαγραφές βιωσιμότητας σε σχέση με το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες".

Αίτηση για είσοδο στο ΧΑ από την Dimand

Αίτηση για την είσοδό της στο ΧΑ έκανε πριν το Πάσχα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Dimad. Η εταιρεία, μια εκ των κορυφαίων εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων στην Ελλάδα με μεγάλες φιλοδοξίες και ισχυρό όραμα να δημιουργήσει έργα που θα μεταμορφώσουν τις ζωές των ανθρώπων περιμένει το "πράσινο φως" για την δημόσια προσφορά που εκτιμάται στα "χρηματιστηριακά πηγαδάκια" ότι θα είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των ακινήτων. Οπως είπε στο ered.gr ο Ιδρυτής και CEO της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος "αυτή είναι η στιγμή η εταιρεία να γίνει πιο θεσμική. Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες και πιστεύουμε ότι τώρα το momentum για την εισαγωγή μας στο ΧΑ είναι θετικό".  Ο κ. Ανδριόπουλος σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ελάχιστες εταιρίες επέλεξαν να περάσουν το κατώφλι του ελληνικού χρηματιστηρίου ανέφερε ότι "εμπιστευόμαστε το ελληνικό χρηματιστήριο και πιστεύουμε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η εισαγωγή στην αγορά του ΧΑ αποτελεί απόφαση στρατηγικής σημασίας μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί κεφαλαιακή ενίσχυση. Εξάλλου η Dimand "τρέχει" ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω του €1 δισ.". Η εταιρεία υλοποιεί ένα "βαρύ" επενδυτικό πρόγραμμα με έργα τοπόσημα για την ελληνική αγορά σε συνεργασία με την Prodea ΑΕΕΑΠ και την EBRD, από την οποία έχει λάβει και χρηματοδοτική στήριξη. Συγκεκριμένα, στις αρχές του χρόνου η τράπεζα ανακοίνωσε την επιπλέον χρηματοδότησης €50 εκατ. στην κοινοπραξία με την Dimand έχουντας φθάσει το συνολικό ποσό της επένδυσης στα €71,5 εκατ. για την ανάπτυξη νέων "πράσινων" κτιρίων όπως γραφεία, έργα μικτής χρήσης και ξενοδοχεία πόλης.

"Πράσινο φως" για την Premia Properties

Η ήδη εισηγμένη Premia Properties πήρε πριν από ένα μήνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το "πράσινο φως" για την μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη παραμένει συνεπής στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος διερευνώντας τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της με ακίνητα τα οποία εντάσσονται στους στρατηγικούς κλάδους ενδιαφέροντος της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα βιομηχανικά (light industrial) ακίνητα και ιδιαίτερα όσα πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας. Η μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία της PREMIA καθώς θα της επιτρέψει να δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικότερα στην αγορά ακινήτων, αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ και ενισχύοντας το επενδυτικό της προφίλ. Πρόσφατη κίνηση της εταιρείας είναι η απόκτηση των assets της Ι. Μπουτάρης & Υιος από τους πιστωτές της. Η εταιρεία διαθέτει 5 οινοποιεία στην Ελλάδα σε Νάουσσα, Γουμένισσα,(Κιλκίς), Κρήτη, Σαντορίνη και Μαντινεία. Στην Γουμένισσα,  και στην Μαντινεία τα οινοποιία δεν είναι επισκέψιμα. Στην Αττική συνεργάζεται με το κτήμα Μάτσα και την ομώνυμη αμπελουργό.

Αξίζει, τέλος, να υπενθυμιστεί ότι τέλος Μαίου λήγει η παράταση που έχει λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η ΑΕΕΑΠ Μπλε Κέδρος. Στο τέλος του 2021 το χαρτοφυλάκιο 33 ακινήτων της ΑΕΕΑΠ, εκ των οποίων τα 20 είναι εκμισθωμένα, αποτιμήθηκε στα €100,29 εκατ.