Με 4 σημαντικά έργα θα επιτευχθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση του Πειραιά
Με 4 σημαντικά έργα θα επιτευχθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση του Πειραιά

Με 4 σημαντικά έργα θα επιτευχθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση του Πειραιά

Εκτός από τα παραπάνω εκτελούμενα έργα έχει δημοπρατηθεί και το υποέργο 1 του έργου «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης Ομβρίων Υδάτων Κερατσινίου- Δραπετσώνας», ύψους €7,6 εκατ.
RE+D magazine
23.01.2023

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα 4 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην ΠΕ Πειραιά με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία συνολικά ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες αναμένεται να θωρακίσουν στοχευμένες περιοχές που τα τελευταία έχουν παρουσιάσει πολλά προβλήματα πλημμυρών με σοβαρές ζημιές και κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινων ζωών.

 Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής έργα:

1.     Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Περάματος, προϋπολογισμού 4.092.000,00 ευρώ

Αντικείμενο του έργου είναι η συμπλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές του Άνω Περάματος, μέσω της επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

 

2.     Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των οδών Χαλκίδος και Βαλαωρίτου στο Δήμο Πειραιά, προϋπολογισμού 9.3 εκ. ευρώ

Με το υπό εκτέλεση  έργο θα καλυφθεί η αποχέτευση λεκάνης απορροής έκτασης περίπου 800 στρεμμάτων, που εκτείνεται βόρεια της λεωφόρου Θηβών και μέχρι το ύψος της οδού Μπελογιάννη – Τζαβέλλα με αποδέκτη το συλλεκτήρα ομβρίων της Λεωφόρου Θηβών και συγκεκριμένα στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αργυροκάστρου και Δηλαβέρη.

3.     Κατασκευή δικτύου ομβρίων στη Νίκαια – περιοχή  μεταξύ των Λεωφόρων Γρ. Λαμπράκη & Π. Ράλλη, προϋπολογισμού 7.250.000 ευρώ

Η περιοχή που κατασκευάζεται το έργο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του λεκανοπεδίου Αττικής, δυτικά του ποταμού Κηφισού στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Αφορά την αποχέτευση μιας λεκάνης απορροής, που εκτείνεται δυτικά της διασταύρωσης των λεωφόρων Θηβών - Π. Ράλλη και Γρ. Λαμπράκη.

 4.      Κατασκευή αγωγών δικτύου ομβρίων υδάτων στο Δήμο Περάματος, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ

Περιοχή εκτέλεσης του έργου είναι τμήματα του Δήμου Περάματος και ειδικότερα επί της οδού Πλαστήρα, όπου οι εργασίες ξεκινούν από τον ήδη κατασκευασμένο αγωγό στη συμβολή της οδού με την Λεωφόρο Ειρήνης και καταλήγουν στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Στερεάς Ελλάδος.  Προβλέπεται επίσης η κατασκευή τμημάτων των αγωγών ομβρίων των οδών Στερεάς Ελλάδος και Χρυσοστόμου Σμύρνης που συμβάλλουν στον αγωγό της οδού Πλαστήρα. Εκτός από τα παραπάνω εκτελούμενα έργα έχει δημοπρατηθεί και το υποέργο 1 του έργου «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης Ομβρίων Υδάτων Κερατσινίου -  Δραπετσώνας», προϋπολογισμού €7,6 εκατ. 

 Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστούν αγωγοί μήκους οκτώ χιλιομέτρων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται:

·       Ανακατασκευή τμήματος του τρίτου υφισταμένου αγωγού ομβρίων  στην περιοχή της εκβολής του μέσα στο  CarTerminal.

·       Αγωγός στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στην οδό Μπουμπουλίνας και στο χώρο του ΟΛΠ

Η κατασκευή των εν λόγω αγωγών θα ανακουφίσει κατά μεγάλο ποσοστό την περιοχή των μηχανουργείων που βρίσκονται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας,  η οποία λόγω του τοπογραφικού της υποβάθρου συγκεντρώνει μεγάλη ποσότητα ομβρίων υδάτων. Επιπλέον, θα κατασκευαστούν αγωγοί ομβρίων στην περιοχή των Ταμπουρίων στον Πειραιά. Τα υπόλοιπα τμήματα των αγωγών με αποδέκτες του συλλεκτήρες  που εκβάλλουν στη θάλασσα διερχόμενα από τον χώρο του CAR TERMINAL του ΟΛΠ, θα κατασκευαστούν με το υποέργο 2, προεκτιμώμενης αμοιβής 16,700.000,00,  μετά την παραλαβή και έγκριση από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής της μελέτης που ήδη εκπονεί ο ΟΛΠ.