Με συναλλαγές €120 εκατ. έκλεισε το α' τρίμηνο ο κλάδος του real estate στη Ρουμανία
Με συναλλαγές €120 εκατ. έκλεισε το α' τρίμηνο ο κλάδος του real estate στη Ρουμανία

Με συναλλαγές €120 εκατ. έκλεισε το α' τρίμηνο ο κλάδος του real estate στη Ρουμανία

Στην κορυφή τα βιομηχανικά ακίνητα ακολουθούμενα από τα γραφεία.
RE+D magazine
12.06.2023

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 έκλεισε με συνολική αξία επενδυτικών συναλλαγών αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ στη Ρουμανία, σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2022.

Με τον κλάδο των ακινήτων να αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των όγκων και τα γραφεία το 40%, αποκαλύπτει η Colliers στην τελευταία της έκθεση «CEE Investment Scene Q1 2023».

Η Ρουμανία ξεπέρασε τις επιδόσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με το σύνολο των έξι μεγάλων οικονομιών (Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία) να μειώνεται περισσότερο από το μισό.

Η Colliers εκτιμά ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τους δυτικούς εταίρους τους μακροπρόθεσμα χάρη στα κονδύλια της ΕΕ και σε ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Συνολικά, οι ροές επενδύσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μειώνονται σχεδόν κατά 57% το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε περίπου €1,3 δισ. οριακά καλύτερα από τα ευρωπαϊκά αποτελέσματα όπου η μείωση ήταν 62% σε ετήσια βάση (σύμφωνα με την MSCI). Η Πολωνία παρέμεινε ηγέτης στην περιοχή, με τους όγκους επενδύσεων να αντιστοιχούν στο 50% του συνόλου, ακολουθούμενη από την Τσεχία και την Ουγγαρία, με μερίδιο 31% στους όγκους του πρώτου τριμήνου του 2023.

Στην κορυφή τα βιομηχανικά ακίνητα

Ο τομέας των βιομηχανικών ακινήτων και των logistics ήταν κυρίαρχος στη Ρουμανία το πρώτο τρίμηνο του 2023 ως προς τη συναλλακτική δραστηριότητα, με μερίδιο περίπου 50% επί του συνολικού όγκου των επενδύσεων, ενώ ακολούθησαν οι χώροι γραφείων με μερίδιο περίπου 40%. Ομοίως, σε επίπεδο Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η εφοδιαστική αλυσίδα κέρδισε ξανά την ηγετική της θέση σε σχέση με τα γραφεία και το λιανικό εμπόριο το εξεταζόμενο διάστημα του 2023, καθώς η δραστηριότητα μειώθηκε και η έλλειψη προϊόντος που διατίθεται στην αγορά έγινε πιο εμφανής. Το Βουκουρέστι έχει μερικές από τις υψηλότερες αποδόσεις στην περιοχή για τον βιομηχανικό τομέα (7,5%), σε σύγκριση με το πολύ 4,75% στην Πράγα, 5,25% στη Βαρσοβία ή 6% στη Βουδαπέστη.