Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη γενιά
Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη γενιά

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη γενιά

Οι προτάσεις του Bill Davidson, επικεφαλής της βρετανικής εταιρείας P4 Planning.
Ειρήνη Θεοφανίδου
14.03.2023

«Ας χρησιμοποιήσουμε τον πολύτιμο χρόνο που βρισκόμαστε έξω από τα γραφεία μας για να συγκεντρωθούμε εδώ και να δούμε τις ευκαιρίες για μια θετική αλλαγή», γράφει ο Bill Davidson της εταιρείας P4 Planning.

Καθώς η μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου των ακινήτων στον κόσμο ΜΙΡΙΜ ξεκίνησε –με μεγάλες προσδοκίες εφέτος- ύστερα από τα προηγούμενα χρόνια όπου υπήρχε η πανδημία του Covid ο Davidson αναφέρει «ας μην ξοδεύουμε χρόνο γκρινιάζοντας για την κατάσταση του κλάδου» και προτρέπει «να επικεντρωθούμε στην κάλυψη των αναγκών των μελλοντικών γενεών». 

«Δεν παραθέτουμε απλώς τον περίφημο ορισμό της βιώσιμης ανάπτυξης, ο οποίος με κάποιο τρόπο προκαλεί ένα αίσθημα μακρινών γενεών. Εννοούμε τη γενιά των νέων που εισέρχονται τώρα στο εργατικό δυναμικό, που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής. Λοιπόν, ας γίνουμε συγκεκριμένοι αυτήν την εβδομάδα σχετικά με το πώς ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν για να επιφέρουν αλλαγές που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του διαχωρισμού Βορρά-Νότου και φέρνουν πραγματικές ευκαιρίες για τους νέους» υποστηρίζει ο επικεφαλής της P4 Planning με έδρα το Μάντσεστερ στη Βρετανία.

Όπως λέει «πρέπει όλοι να εστιάσουν στο πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ όσων «έχουν» και όσων «δεν έχουν» ειδικά όταν πρόκειται για τον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, των ευκαιριών στην εργασία αλλά και της παροχής στέγασης».

Ποιοι είναι οι έχοντες; σύμφωνα με τον ίδιο είναι εκείνοι που έχουν εδραιωθεί στην καριέρα τους και ιδιοκτήτες ακινήτων με κάποια κεφάλαια πίσω τους. Και ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν; Είναι η νεότερη γενιά. Οι τυχεροί αφήνουν την εκπαίδευση χωρίς χρέη, δεν μπορούν να αποταμιεύσουν για μια μηνιαία δόση στεγαστικού δανείου και δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο τους λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.

«Και δεν πρέπει να ξεχνάμε εκείνους που έχουν ακόμη περισσότερες προκλήσεις να ξεπεράσουν – όπως η έλλειψη στέγης ή η ανεργία» τονίζει ο Bill Davidson και συνεχίζει: «Πρέπει να μιλήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί η ανάπτυξη για τη διάδοση του πλούτου και της ευημερίας για τη δημιουργία δικαιότερων πόλεων χωρίς αποκλεισμούς για όλους».

Στο «κάδρο» η κλιματική αλλαγή

Ενας ακόμη τομέας που πρέπει να επικεντρωθούν οι ειδικοί των ακινήτων είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Ναι, υπάρχει σημαντικός ρόλος για την καινοτομία στην προσπάθειά μας για net zero, αλλά πρέπει επίσης να σκεφτόμαστε δημιουργικά στο σχήμα και στη σύνθεση των χώρων μας, ώστε να μην χρειάζεται να βασιζόμαστε στην τεχνολογία για να επιτύχουμε κοινότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η δημιουργική σκέψη για το πώς να ελαχιστοποιήσετε τα ταξίδια, όπως μέσω της ιδέας της γειτονιάς των 15 λεπτών, θα είναι το κλειδί για τη δημιουργία κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς, χαμηλών εκπομπών Co2 και χώρων για όλες τις γενιές που θα ευδοκιμήσουν» υποστηρίζει.

Τέλος, ακόμη ένα ζήτημα που πρέπει, σύμφωνα με την εταιρεία, να συζητηθεί στην εφετινή έκθεση ακινήτων είναι και η σοβαρή έλλειψη ταλαντούχων νέων στα συναφή επαγγέλματα με το real estate.