Με το χέρι στην... τσέπη για επισκευές το 1/3 των αμερικανών που αγοράζει σπίτι
Με το χέρι στην... τσέπη για επισκευές το 1/3 των αμερικανών που αγοράζει σπίτι

Με το χέρι στην... τσέπη για επισκευές το 1/3 των αμερικανών που αγοράζει σπίτι

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ασφαλιστικής εταιρείας Hippo.
Ειρήνη Θεοφανίδου
01.04.2022

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών (ποσοστό 77%) έχουν αντιμετωπίσει ένα απροσδόκητο ζήτημα που απαιτούσε να πληρώσουν για μια επισκευή τον πρώτο χρόνο απόκτησης του σπιτιού τους, σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας Hippo.

«Πολλοί αγοραστές κατοικιών είναι πολύ απροετοίμαστοι για αυτό που τους περιμένει ως ιδιοκτήτες», δήλωσε η Courtney Klosterman, εμπειρογνώμονας στην εταιρεία Hippo.

Η μέση τιμή για ένα σπίτι στις ΗΠΑ έφτασε τα 357.300 δολάρια τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Ενώ τα ανοδικά επιτόκια έχουν αναζωογονήσει την αγορά, περισσότερα από 6 εκατομμύρια υφιστάμενα σπίτια πουλήθηκαν το 2021, σημειώνοντας αριθμό ρεκόρ από το 2006.

Ορισμένοι αγοραστές κατέληξαν να δίνουν "μάχη" για την τιμή με το 68% των ιδιοκτητών στην έρευνα της Hippo να λέει ότι πλήρωσε πάνω από την τιμή που ζητούσαν οι πωλητές. 

Επίσης, "έχει γίνει συνηθισμένο να μην επιθεωρούν οι δυνητικοί αγοραστές το νέο τους σπίτι ή να κάνουν την αγορά να μην εξαρτάται από αυτή τη διαδικασία", δήλωσε ο Steve Wilson, ανώτερος διευθυντής στην Hippo. «Θα πρέπει να το κάνετε, ακόμα κι αν δεν ήταν μέρος της αγοράς», είπε ο Wilson. «Θα σας δείξει ορισμένα πράγματα στα οποία μπορεί να χρειαστεί να δώσετε προσοχή».

Περίπου το 1/3 (ποσοστό 34%) των ερωτηθέντων στην έρευνα της Hippo είπε ότι το κόστος μιας έκτακτης επισκευής ήταν μικρότερο από 1.000 $. Ένα άλλο 30% είπε ότι ήταν $1.000 έως $2.499 και το 23% είπε ότι πλήρωσε $2.500 έως $4.999. Για το 13%, ξόδεψαν περισσότερα από αυτό.

«Οι ζημιές που σχετίζονται με τα υδραυλικά μπορεί να είναι 10.000 έως 15.000 δολάρια», είπε ο Wilson.

Οπως τονίζει ο ίδιος οι νέοι ιδιοκτήτες μπορούν επίσης να παίρνουν κάποια μέτρα για να αποφύγουν τις δαπανηρές επιδιορθώσεις. Για παράδειγμα, πρέπει να γνωρίζουν που είναι οι κεντρικές βάνες για να κλείσουν το νερό σε περίπτωση διαρροής και να μην έχουν μεγαλύτερη ζημιά σε έπιπλα, ξύλινα δάπεδα κλπ.

Θα πρέπει επίσης να προγραμματίζουν τακτική συντήρηση των κύριων συστημάτων του σπιτιού όπως η θέρμανση και η ψύξη.

Από τους 1.000 ιδιοκτήτες που ερωτήθηκαν από την Hippo, το 51% απάντησε ότι ένιωθε πολύ προετοιμασμένοι για την απόκτηση νέας κατοικίας πριν από την αγορά της. Ωστόσο, ένα άλλο 26% δήλωσε ότι ήταν πολύ λιγότερο προετοιμασμένο από ό,τι αρχικά πίστευε.