Μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δίνει κίνητρα στους τουρίστες για να μαζεύουν σκουπίδια
Μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δίνει κίνητρα στους τουρίστες για να μαζεύουν σκουπίδια

Μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δίνει κίνητρα στους τουρίστες για να μαζεύουν σκουπίδια

Το σχέδιο «CopenPay» έχει σχεδιαστεί για να αντισταθμίσει την «περιβαλλοντική επιβάρυνση» του τουρισμού και ξεκινά στις 15 Ιουλίου.
RE+D magazine
09.07.2024

Με δωρεάν φαγητό και δραστηριότητες πρόκειται να επιβραβεύονται οι τουρίστες στην Κοπεγχάγη εάν συμμετέχουν σε φιλικές προς το περιβάλλον εργασίες κατά την επίσκεψή τους στην πόλη σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το τουριστικό συμβούλιο της πόλης.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά στις 15 Ιουλίου, θα δει τουριστικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Δανίας να προσφέρουν ανταμοιβές για δραστηριότητες όπως η συλλογή απορριμμάτων, το ταξίδι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή η ποδηλασία στην πόλη.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, οι επισκέπτες μπορούν να διεκδικήσουν δωρεάν γεύματα, καφέ, ποτήρια κρασί και ενοικίαση καγιάκ σε αντάλλαγμα για τη δουλειά τους.

Το σχέδιο «CopenPay» έχει σχεδιαστεί για να αντισταθμίσει την «περιβαλλοντική επιβάρυνση» του τουρισμού, σύμφωνα με το τουριστικό συμβούλιο της Κοπεγχάγης.

«Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό - εάν πετάτε σε άλλα μέρη ή ταξιδεύετε με αυτοκίνητο - ρυπαίνετε», λέει ο επικεφαλής επικοινωνίας του τουριστικού συμβουλίου Rikke Holm Petersen.

«Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να ενεργούν πιο βιώσιμα στον προορισμό».

Το σχέδιο είναι μόνο ένα «μικρό βήμα προς την πράσινη μετάβαση», παραδέχεται η κ. Petersen.

Το έργο είναι "βασισμένο στην εμπιστοσύνη", που σημαίνει ότι τα αξιοθέατα είναι απίθανο να ζητήσουν απόδειξη ότι η πράσινη δραστηριότητα έχει ολοκληρωθεί. «Σε ορισμένα αξιοθέατα ίσως χρειαστεί να δείξετε μια φωτογραφία σας που οδηγείτε ένα ποδήλατο ή το εισιτήριό σας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς», λέει.

Η κυβέρνηση δεν αποζημιώνει τις εταιρείες πίσω από τα αξιοθέατα - συμπεριλαμβανομένων των μουσείων, των μπαρ στις ταράτσες και των φιλανθρωπικών οργανώσεων για καγιάκ - για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Μέχρι στιγμής 24 οργανισμοί έχουν εγγραφεί στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Πέρυσι, η Δανία κατέγραψε πάνω από 12 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.

Η κ. Petersen αναμένει ότι ένα «μικρό ποσοστό» επισκεπτών στην πόλη θα συμμετάσχει στη δοκιμή, η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Αυγούστου.

Εάν το πρόγραμμα κριθεί επιτυχημένο, θα εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

«Φανταστείτε αν μπορούσαμε να έχουμε ανθρώπους να παίρνουν μια πιο πράσινη νοοτροπία μαζί τους - αν αυτό ήταν το αναμνηστικό που πήραν - θα ήταν καταπληκτικό», λέει η κ. Petersen.