Μείωση ζήτησης, πτώση στις πληρότητες στα Airbnb τον Μάρτιο
Μείωση ζήτησης, πτώση στις πληρότητες στα Airbnb τον Μάρτιο

Μείωση ζήτησης, πτώση στις πληρότητες στα Airbnb τον Μάρτιο

Share Copy Link
RE+D magazine
22.04.2025

Κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (–8% σε ετήσια βάση), μειώθηκε αλλά η πληρότητα στα Airbnb τον Μάρτιο στην ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία AirDNA,

Βασική αιτία δεν ήταν η χαμηλή ζήτηση, αλλά η αυξανόμενη διαθεσιμότητα καθώς αν και ο συνολικός αριθμός των καταχωρίσεων στην Ελλάδα αυξήθηκε μόνο κατά 5% σε ετήσια βάση, ο αριθμός των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 20%, δημιουργώντας περισσότερη προσφορά από ό,τι μπορούσε να απορροφήσει η αγορά τον Μάρτιο.

Screen Shot 2025-04-18 at 09.44.31.png

Η μικρότερη πτώση καταγράφηκε στα ακίνητα πολυτελείας και στα χαμηλού κόστους (-6%). Αντίθετα, τα οικονομικά και μεσαίας κατηγορίας ακίνητα επηρεάστηκαν περισσότερο από την ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης.

Εξαίρεση αποτέλεσαν τα καταλύματα στη Θεσσαλονίκη, όπου οι πολυτελείς και υψηλής κατηγορίας καταχωρίσεις κινήθηκαν αντίθετα από την εθνική τάση, καταγράφοντας αυξήσεις πληρότητας κατά 4% και 6% αντίστοιχα. Η οικονομική κατηγορία, από την άλλη, σημείωσε τη χαμηλότερη απόδοση, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη προτίμηση για πιο premium εμπειρίες.

Screen Shot 2025-04-18 at 09.45.05.png

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αύξηση της ζήτησης τον Μάρτιο διέφερε σημαντικά από χώρα σε χώρα, με το Πάσχα να πέφτει τον Απρίλιο φέτος, και πολλούς ταξιδιώτες να μεταφέρουν τα ταξίδια τους τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μόνο 6 χώρες σημείωσαν άνοδο άνω του 5% σε ετήσια βάση στις διανυκτερεύσεις — μια αισθητή επιβράδυνση σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, όταν πάνω από τις μισές από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν διψήφιες αυξήσεις.

Η πληρότητα στα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάρτιο, από 49% πέρυσι Η κάμψη αυτή, ωστόσο, δεν οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση, αλλά στην αύξηση των διαθέσιμων καταλυμάτων κατά 5%, και των προσφερόμενων διανυκτερεύσεων κατά 20% σε σχέση με το 2024 (συνολικά 1,15 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις έναντι 964.000). Ως εκ τούτου, μπορεί η ζήτηση να ενισχύθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση (522 χιλιάδες έναντι 474 χιλιάδων), ωστόσο, αυτή η δυναμική δεν στάθηκε αρκετή ώστε να συντηρηθεί η πληρότητα. Με το Πάσχα να πέφτει τον Απρίλιο φέτος, πολλοί ταξιδιώτες συνεχίζουν να κλείνουν τις ανοιξιάτικες αποδράσεις τους — και τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή δυναμική ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Μόνο 6 χώρες σημείωσαν άνοδο άνω του 5% σε ετήσια βάση στις διανυκτερεύσεις — μια αισθητή επιβράδυνση σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, όταν πάνω από τις μισές από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν διψήφιες αυξήσεις.

Η πληρότητα υπέστη πλήγμα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς η προσφορά συνέχισε να αυξάνεται ταχύτερα από τη ζήτηση, λόγω αυξημένου αποθέματος και καθυστερημένων κρατήσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι πτώσεις είναι προσωρινές και αντανακλούν ιδιαιτερότητες του ημερολογίου περισσότερο παρά ουσιαστική αδυναμία της αγοράς.

Πιο αναλυτικά, τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν:

  • Σουηδία +11,4%
  • Ουγγαρία +10,5%
  • Ισπανία +10,2%
  • Ελβετία +6,7%
  • Βέλγιο +5,4%
  • Γαλλία +5,1%

Αξιοσημείωτη πτώση σε ετήσια βάση παρουσίασαν οι:

  • Κροατία -19,2%
  • Δανία -9,1%
  • Αυστρία -8,3%
  • Φινλανδία -3,0%
  • Ηνωμένο Βασίλειο -0,9%

Αυξηση των κρατήσεων τον Απρίλιο Σταθερές οι τιμές

Στις αρχές Απριλίου, 10 μεγάλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί είχαν ήδη φτάσει το 75% σε κρατήσεις για την εβδομάδα του Πάσχα, με άνοδο κατά μέσο όρο 10 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η πρωτοπόρος είναι το Άμστερνταμ με 82% πληρότητα και μέση ημερήσια τιμή (ADR) τα €255.

Παρά τη μεγάλη ζήτηση, οι τιμές παραμένουν σταθερές. Στις κορυφαίες πόλεις, οι ADRs για την Πασχαλινή εβδομάδα είναι σχεδόν ίδιες με την προηγούμενη και την επόμενη εβδομάδα — αυξάνονται κατά μόλις 0–2% κατά μέσο όρο.