Μειώθηκαν 3,4% οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο
Μειώθηκαν 3,4% οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο

Μειώθηκαν 3,4% οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο

Προβλέπουν περαιτέρω πτώση οι οικονομολόγοι για το επόμενο διάστημα λόγω αυξημένου πληθωρισμού.
RE+D magazine
22.06.2022

Σε ποσοστό 3,4% μειώθηκαν οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Ενωσης Μεσιτών της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις ήταν 8,6% χαμηλότερες σε σχέση με τον Μάιο του 2021, ενώ όσον αφορά στον Απρίλιο έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς χαμηλότερα.

Αυτή είναι η πιο αδύναμη ένδειξη από τον Ιούνιο του 2020, που ήταν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του Covid. Προσαρμόζοντας αυτό, είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2020.

Αυτή η μέτρηση βασίζεται στο κλείσιμο κατά τη διάρκεια του μήνα, αντιπροσωπεύοντας επομένως συμβάσεις που πιθανώς υπογράφηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το μέσο επιτόκιο της 30ετούς σταθερής υποθήκης αυξήθηκε από περίπου 4% σε 5,5%. Αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 6%, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

«Προβλέπω μια περαιτέρω πτώση στις πωλήσεις κατοικιών», δήλωσε ο Lawrence Yun, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εθνική Ένωση Μεσιτών. «Ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη πλήρως στα δεδομένα».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η χαμηλή προσφορά συνέχισε να ωθεί τις τιμές των κατοικιών υψηλότερα με την μέση τιμή ενός σπιτιού που πωλήθηκε τον Μάιο να φθάνει τα $407.600 σημειώνοντας αύξηση 14,8% από τον Μάιο του 2021. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν να παρακολουθούν τους εν λόγω δείκτες στα τέλη της δεκαετίας του 1980.